Nu de gas- en elektriciteitsrekeningen stijgen, nemen mensen steeds vaker een hypotheek waarmee ook de verduurzaming van aangekochte woningen wordt gefinancierd. Kijkend naar de eerste drie maanden van dit jaar, werden bij bijna 30 procent van alle kredieten voor de aankoop van een huis met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) ook maatregelen, zoals isolatie en energiebesparing, meegefinancierd. Vorig jaar was dat nog op 21 procent.

Stijgende lijn
Een woordvoerder van NHG zegt dat er al jaren een stijgende lijn was, maar de hoge energieprijzen geven een extra prikkel om te verduurzamen. In 2018 leende nog maar 8 procent van alle huizenkopers met een NHG-hypotheek geld bij om de woning te verduurzamen.
Lees ook | 'Het werk is er wel, maar de producten zijn er niet'
Verbouwingen
Bij NHG-hypotheken die alleen voor verbouwingen zijn afgesloten, steeg het aandeel financieringen voor verduurzaming in het eerste kwartaal naar ruim 55 procent. Dat was een jaar eerder nog geen 37 procent.
Lees ook | Woning verduurzamen: voor een beter milieu of betere portemonnee?
Met de NHG-garantie kunnen huizenkopers zich tegen een eenmalige betaling verzekeren van aflossing van hun hypotheek als de partner overlijdt of bij een relatiebreuk. Dat drukt ook de hypotheekrente. Maar de garantie is alleen beschikbaar voor huizen tot een aankoopbedrag van 355.000 euro. Huizen die nu onder die prijs van eigenaar wisselen, stammen vaak van voor 1970 en zijn slechter geïsoleerd.