Duurzaamheid17 mei '22 12:54

Kabinet: hybride warmtepomp vanaf 2026 verplicht bij vervanging cv

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Vanaf 2026 worden huiseigenaren verplicht om bij vervanging van hun cv-installatie een hybride warmtepomp te laten installeren of een duurzaam alternatief, zoals een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op het warmtenet. Het kabinet kondigt aan dat vanaf 2026 groene eisen worden gesteld aan de warmte-installatie.

(Dijkstra bv - FD beheer bv)

Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting zegt dat het tempo waarop huizen 'groener' moeten worden omhoog moet. 'Ook voor ieders portemonnee is het beter als we minder aardgas gebruiken. Daarom wil het kabinet dat vanaf 2026 de hybride warmtepomp de standaard wordt als de cv-ketel aan vervanging toe is.' De hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. Zo'n apparaat gebruikt ongeveer 60 procent minder gas dan de traditionele cv-ketel.

Verslaggever Martijn de Rijk sprak tijdens de VSK beurs, de grootste installatiebeurs van Nederland, met voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland over het verplichten van de hybride warmtepomp.

‘In 2026 komen we in een andere werkelijkheid. De minister gaat hoge eisen stellen aan het energiegebruik, maar tegelijkertijd zegt hij ook dat het gepaard moet gaan met een meer duurzame oplossing, en dat betekent dat een hybride warmtepomp het nieuwe normaal wordt', zegt Terpstra.

Nieuwe fase

De voorzitter vervolgt: 'Het klinkt heel revolutionair, en dat is het ook, maar het is ook een nieuwe fase in de ontwikkeling van de cv-ketel. Een cv-ketel is nu heel erg afhankelijk van gas, maar zal steeds afhankelijker worden van elektriciteit.'

Terpstra hoopte, samen met fabrikanten, al dat het kabinet hiermee naar buiten zou komen. ‘Door dit besluit kan de productie plaatsvinden en kunnen we onze mensen hiervoor gaan opleiden.' Het is volgens Terpstra voor het eerst dat er op het gebied van verduurzaming een normering gaat plaatsvinden in de gebouwde omgeving. 'Dat is uniek. En ik vind het ook een mooie manier van samenwerking, er is een politieke wil om iets te bereiken.’

Subsidie

Over de kosten van zo'n hybride warmtepomp hoeven we ons volgens de voorzitter geen zorgen te maken. 'Er is heel veel subsidie beschikbaar gesteld om dit mogelijk te maken voor alles en iedereen. Tot 2030 is er subsidie voor woningeigenaren om te helpen bij de aanschaf van een duurzame warmte-installatie.' Eerst dacht het kabinet nog dat vanaf 2026 geen subsidie meer nodig zou zijn. Er is wel een uitzondering op de plicht voor woningen die niet geschikt zijn en huizen die binnenkort al op een alternatief voor aardgas worden aangesloten.

Lees ook | Vraag naar warmtepomp neemt fors toe door oorlog Oekraïne

Natuur & Milieu noemt de belofte van De Jonge goed nieuws. Volgens de milieuorganisatie gaan zowel het klimaat als huishoudens met hybride warmtepompen erop vooruit. 'Het gaat ook zorgen voor lagere energierekeningen. In een tijd van hoge gasprijzen en onzekerheid een extra voordeel.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen