Duurzaamheid8 jun '22 07:26Aangepast op 8 jun '22 08:14

Gelderland wil stikstoftaken overheid overnemen

Auteur: BNR Webredactie

Provincies kunnen niet aan hun lot overgelaten worden als het gaat om het aanpakken van de stikstofproblematiek, zo betogen Statenleden van links tot rechts van de provincie Gelderland in het FD. Zij reageren hiermee op D66-Kamerlid Tjeerd de Groot, die juist provinciebesturen verwijt het stikstofbeleid te vertragen.

De Statenleden willen graag dat de overheid hen tegemoet komt als het gaat om de stikstofaanpak. Zelf heeft de provincie al grote stappen kunnen zetten om tot stikstofreductie te komen, zeggen de Statenleden. Zo is de provincie in samenwerking met landbouw, natuurorganisaties, de industrie en mobiliteit tot maatregelen gekomen waarmee tot 2025 een kwart van de stikstofuitstoot gereduceerd kan worden. Daarbij wordt ook ruim 60 miljoen euro geïnvesteerd door de provincie.

Image
(ANP / Rob Voss)

Hulp van overheid

Maar voor de provincie is dit niet genoeg. Gelderland wil de hulp van het Rijk inroepen om meer maatregelen te nemen, maar daarvoor moet dan wel extra geld vanuit de overheid komen, stellen de Statenleden.

Het Gelderse VVD-Statenlid René Westra, ook een van de schrijvers van het opiniestuk, pleit dan ook voor een 'constructief stikstofbeleid' waarbij de provincie en de overheid elkaar tegemoetkomen. 'Het is belangrijk dat we aangeven dat we de landbouwsector een bepaald perspectief willen bieden. Vanuit dat beeld willen we kijken naar oplossingen. Dat doen we samen met die sector. Als provincie en middenbestuur weten we beter hoe die sectoren werken. We hebben ook tegen het kabinet gezegd dat we een plan hebben dat sneller gaat. Dat is twee weken geleden ingediend bij de minister.' In dat plan stelt de provincie voor om verschillende zaken over te nemen van de overheid, om zo tot verdere stikstofreductie over te kunnen gaan.

500 miljoen euro

'We kunnen het niet zelf betalen, maar we kunnen het wel namens de overheid uitvoeren.' Westra verlangt daarom 500 miljoen euro van de minister, om zo de plannen uit te kunnen voeren. 'Daarmee gaan we enerzijds werken aan natuurherstel en anderzijds aan het innoveren in de landbouwsector en het vrijwillig opkopen van bedrijven', aldus Westra.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen