Duurzaamheid8 jun '22 09:12Aangepast op 8 jun '22 09:29

Banken hebben dreigementen Kaag niet nodig: 'We hebben onszelf deadline gesteld'

Auteur: BNR Webredactie

De dreigementen van Sigrid Kaag, minister van Financiën, richting de financiële sector op het gebied van verduurzaming lijken onnodig. Kaag dreigde dinsdag met wetgeving, als de sector voor begin volgend jaar niet genoeg doet om de CO2-uitstoot te verminderen. 'Die deadline heeft Kaag niet bedacht, maar die hebben we zelf gesteld in het Klimaatcommitment in 2019', zegt Medy van der Laan, voorzitter Nederlandse Vereniging van Banken.

Afhankelijk van de voortgang van de verduurzaming bij banken zal Kaag, in overleg met haar collega-minister Rob Jetten (Klimaat en energie) 'besluiten of meer normerend optreden gepast en mogelijk is'. Als de plannen van de banken niet voldoende aansluiten bij de klimaatambities van het kabinet, kan de sector dus geconfronteerd worden met wet- en regelgeving.

(ANP / ANP)

'Zij heeft ons geen deadline gesteld, maar we hebben onszelf een deadline gesteld', verduidelijkt Van der Laan. In het Klimaatcommitment van de banken is als doel gesteld om eind dit jaar met actieplannen te komen om CO2-reductie te bewerkstelligen. 'We hebben die tijd nodig om het allemaal goed in kaart te brengen. De afbouw van de fossiele samenleving gaat stap voor stap. Voor sommige sectoren is er minder (betaalbaar) perspectief dan bij anderen. Dat gaat hand in hand met de reële economie. Daar wordt verduurzaamd en helpen wij met financiering.'

Lees ook | Kaag dreigt met wetgeving, banken ontvangen die met open armen

De topvrouw van de banken is blij dat de minister wel wil helpen met de energietransitie bij banken. 'We zijn blij dat de minister in de brief heeft uitgesproken dat ze in die reële economie, bij die sectoren, transitiepaden gaat afspreken. Want als die sectoren weten waar ze aan toe zijn, dan kunnen ze investeringsbeslissingen nemen en dan kunnen wij dat, van harte, financieren', legt Van der Laan uit.

Helpen bij transitie

Van der Laan wil overigens niet zelf al toezeggen dat financieringen in de fossiele industrie, bijvoorbeeld, gestopt gaan worden door banken. 'We hebben een afbouwpad met elkaar. Je gaat met elkaar zeggen dat je je fossiele portefeuille gaat afbouwen. Wij bieden een perspectief van 5 tot 10 jaar, terwijl pensioenfondsen een perspectief hebben van 10 tot 30 jaar. Door mensen en bedrijven eruit duwen, helpen je hen niet om de stap naar duurzaamheid te zetten. Wij kiezen er nadrukkelijk voor om op de korte termijn actief te gaan financieren, zodat partijen die stap kunnen zetten', benadrukt de topvrouw.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen