De vraag naar aansluitingen op het net in Noord-Brabant en Limburg is de afgelopen tijd 'explosief' gestegen. Dit komt onder meer door de 'de snelle ontwikkeling van het aantal warmtepompen, laadpalen, nieuwe bedrijven en de verduurzamingsinitiatieven', zoals de vergroening van de industrie. In de afgelopen maanden ging dat in Noord-Brabant en Limburg om ruim 800 megawatt aan nieuwe verzoeken, meldt TenneT. Dat is meer dan vier keer het verbruik van een stad als Den Bosch.

'Er zijn enorm veel aanvragen binnengekomen de afgelopen maanden. De vraag neemt explosief toe', zo meldt een woordvoerder van de netbeheerder. 'De investeringen die wij doen, kunnen de aanvragen niet meer bijbenen', is de eenvoudige reden waarom bedrijven nul op het rekest krijgen als ze aan het stroomnetwerk verbonden willen worden.
Lees ook | '1 op de 3 gemeenten kampt met overvol stroomnet'
'Nondepit, dat zijn veel aanvragen'
Voor de bedrijvigheid in de zuidelijke provincies is het een tegenslag. 'Het is verschrikkelijk. Het is alsof een ijsverkoper verbaasd is dat hij steeds meer vraag krijgt naar ijs, als het warm is', zo vergelijkt Martijn van Helvert, voorman van MKB Limburg. 'We praten al decennia over de energietransitie. Ondernemers zijn geënthousiasmeerd, uitgedaagd en soms verplicht om investeringen te doen om over te schakelen naar elektriciteit. En dan zegt de infrastructuurbeheerder ineens: nondepit, dat zijn wel veel aanvragen ', aldus de Limburger.
'Onzin', vindt Van Helvert de problematiek. 'We weten dit al lang. Het is verschrikkelijk dat de overheid en de infrastructuurbeheerder niet eerder aan de slag zijn gegaan. Je kan hen niet zeggen dat de komende tien jaar er geen aansluitingen mogelijk zijn in deze provincies.'
Miljardeninvesteringen baten niet
Zelfs de miljardeninvesteringen die TenneT doet om het netwerk te verbeteren en de capaciteit te vergroten, is 'niet voldoende', zegt het bedrijf. 'In de komende tien jaar gaan we in Noord-Brabant en Limburg alleen al tien miljard euro investeren. Om dat te realiseren, hebben we vrij veel tijd nodig. Dat heeft te maken met lange procedures en lange vergunningstrajecten. Dan duurt het acht tot tien jaar tot er een nieuw hoogspanningsstation is gebouwd.'
TenneT vindt het 'vervelend' dat bedrijven nu een 'nee' krijgen als ze een aanvraag doen in deze provincies. Ook in andere delen van het land is het stroomnetwerk overvol. De netwerkbeheerder probeert met 'taskforces' de problemen daar te verhelpen. 'Vanuit de netbeheerder, de provincies en bedrijven proberen we te kijken wat we daar kunnen doen. Vanuit de netbeheerder moeten we proberen extra ruimte te creëren', aldus de woordvoerder.