Duurzaamheid9 jun '22 13:24

Griekenland verbiedt ambtenaren kantoren te koelen tegen energiecrisis

Auteur: BNR Webredactie

De energiecrisis raakt ook Griekenland hard. Om kosten te besparen wordt het voor Griekse ambtenaren verboden om hun kantoren af te koelen tot onder de 26 graden Celsius. Volgens de Griekse minister van Energie Kostas Skrekas geldt de regeling met onmiddellijke ingang, zo meldde hij donderdag op de staatsradio.

(ANP / Harold Versteeg)

Niet alleen het afkoelen van kantoren wordt beperkt in Griekenland. Het land gaat ook minder straatverlichting gebruiken. Dat moet tot het 'absoluut noodzakelijke minimum' teruggeschroefd worden. Griekenland wil de energiekosten in de publieke sector met tien procent verlagen ten opzichte van een jaar geleden. Overheden en gemeenten die dat niet halen, moeten de extra kosten zelf betalen met geld uit andere delen van hun begroting.

Lees ook | Geen nieuwe windmolens en zonnevelden in Noord-Brabant en Limburg: stroomnet vol

Kosten lopen enorm op

De maatregelen zijn volgens Skrekas dringend nodig, vanwege de energiecrisis. Volgens de minister lopen de kosten voor airconditioning en straatverlichting jaarlijks op tot achthonderd miljoen euro voor de publieke sector. De minister raadde de mensen ook aan om in de komende maanden oudere airconditioners en koelkasten te vervangen door nieuwe, energiebesparende apparaten. Dat kan via een programma dat door de staat en de Europese Unie wordt gefinancierd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen