Duurzaamheid13 jun '22 18:26Aangepast op 14 jun '22 15:11

Hoe verhoudt Nederland zich tot Duitsland in de stikstofdiscussie?

Auteur: Mark van Harreveld

Stikstof bepaalt het publieke en politieke debat sinds afgelopen vrijdag, toen het kabinet het nieuwe stikstofbeleid bekend maakte. Maar waar in Nederland boze boeren met de tractor voor het privéadres van de minister gaan staan, daar zijn de stikstofmaatregelen in buurland Duitsland al decennialang geen issue.

(Rob Engelaar)

Duitsland-correspondent Rob Savelberg zag het afgelopen jaar wel boze boeren op trekkers in Berlijn, 'maar dat betrof dan vooral een ludiek rondje rond een ministerie. Het thema stikstof bestaat eigenlijk niet in Duitsland, het is geen politiek issue. Het ligt in de aard van het beestje, Duitsland is een heel groot land met heel veel natuur en daar heb je niet zo veel last van het probleem als in het zeer dichtbevolkte Nederland. Alleen de dichtbevolkte centra en de hoofdsteden hebben problemen met stikstof'.

Vele malen groter

Ook stikstof-onderzoeker Ronald Bobbink van onderzoeksinstituut B-Ware beaamt dat Duitsland 'vele malen groter' is dan Nederland. 'Over het algemeen is de stikstofdepositie kleiner dan in Nederland, dat al sinds eind vorige eeuw de hoogste waarde van Europa heeft. Er zijn aantal streken in Duitsland, met name in Nedersaksen, waar de stikstofdepositie wel degelijk een rol speelt.

Hoewel Nederland en Duitsland dezelfde depositiewaarden hanteren, is het een kwestie van nationale wetgeving als het gaat over de norm waarin de waarden overschreven mogen worden. Geen Europese. 'In Nederland heeft de Raad van State gezegd dat er vrijwel niks meer bij kan omdat het al decennia veel te hoog is, en vaak ook veel hoger dan in Duitsland. In Duitsland mag er dus wel wat bij.'

Stikstofdepositie

Volgens Bobbink speelt de hoge stikstofdispositie in Nederland al sinds de jaren tachtig een rol, toen Nederland met zure regen kampte. 'Daar is sindsdien nauwelijks iets aan gedaan.' Hij juicht de wetgeving dan ook toe, al had die wat hem betreft al tien jaar geleden ingevoerd mogen worden.

Boeren klagen dat Nederland 'weer het braafste jongetje van de klas' wil zijn met de stikstofwetgeving, maar de stikstof-onderzoeker maakt daar korte metten mee. Hij noemt dat een non-argument. 'Van de stikstofdepositie in Nederland gaat veel naar Duitsland en de waarden en emissies zijn in Nederland vele malen hoger dan in Duitsland. Zelfs als je dat per hectare uitdrukt.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen