Duurzaamheid14 jun '22 16:58Aangepast op 14 jun '22 17:24

CDA verliest kiezers, wil aanpassing stikstofplannen

Auteur: Mark van Harreveld

Het CDA wil een aanpassing van de stikstofplannen van het kabinet. Dat zegt CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma. Hij wil meer perspectief voor boeren, meer innovatie en een eerlijke bijdrage van industrie en luchtvaart. De afgelopen dagen ontstond veel onrust onder de CDA-achterban. Het lijkt erop dat Heerma bezwijkt onder druk van zijn achterban, zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

Pieter Heerma (CDA)
Pieter Heerma (CDA) (ANP / ANP / Lex van Lieshout)

Lees ook | Raad van State buigt zich over uitstootarme stallen

'De veestapel lijkt op veel plekken te worden weggevaagd, dat leidt tot heel veel gedoe', zegt Van Leeuwen. Heerma gaf zojuist een statement in de Tweede Kamer waarin hij zei te begrijpen dat Nederland de stikstofdoelen moet halen, maar dat er aanpassingen moeten komen 'voor de manier waarop'. 'Er zal een reductie zijn van de veestapel, daar kan niemand voor weglopen', zegt Heerma, die erkent dat de transitie nodig is, maar dat er ook naar de luchtvaart en de industrie gekeken moet worden. Volgens de fractievoorzitter is ook de sociale cohesie in landelijk gebied in het geding.

Lees ook | Stikstofdossier verdeelt VVD tot op het bot

Krakende coalitie

Volgens Van Leeuwen eist Heerma 'maatwerk, beter meten, hij wil meer perspectief. En wat doen de luchtvaart en industrie? Die plannen worden pas na de zomer bekend gemaakt'. Het CDA is een coalitiepartij van Rutte IV die zijn handtekening onder reductie heeft gezet, staat de coalitie nu onder druk en is er ruzie? 'Dat wordt heel hard ontkend, ook door D66. De coalitie staat voor de doelen, de stekker gaat er niet uit, ze willen gaan praten.'

Caroline van der Plas van BBB vindt het goed nieuws: 'Het zou eens tijd worden. Ik ben vorig jaar als stikstofontkenner neergezet, ik heb me altijd bij het verhaal gehouden. Nu gaat het CDA bewegen, maar dat doen ze jammer genoeg alleen omdat ze kiezers gaan verliezen, niet omdat ze het eens zijn over de inhoud.'

Lees ook | Hoe verhoudt Nederland zich tot Duitsland in de stikstofdiscussie?

Eén van de boeren die vrijdagavond minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) thuis opzocht, blijkt een actief CDA-lid. Dat meldt RTL Nieuws. Het gaat om de Elburgse melkveehouder Wim Bonestroo, één van de initiatiefnemers van het protest. Hij stond tijdens de gemeenteraadsverkiezingen nog op de kandidatenlijst. De kwestie is pijnlijk voor het CDA omdat de partij de protestactie juist afkeurde. 'De boer kan een gesprek van onze partijvoorzitter verwachten', laat het CDA-bestuur weten. 'Dat is een beetje pijnlijk voor de partij', zegt Van Leeuwen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen