Duurzaamheid16 jun '22 16:08

EU heft nieuwe CO2-belasting

Auteur: Julian Verbeek

Het Europees parlement is een nieuwe belasting overeengekomen voor de heffing op CO2-uitstoot. De huidige emissierechten worden vanaf 2027 uitgefaseerd ten faveure van een zogenaamde 'koolstofgrensheffing' (CBAM, carbon border adjustment mechanism).

Tegenover BNR zegt PvdA-Europarlementariër Mohammed Chahim dat deze regeling te vergelijken is met een CO2-importheffing. 'Iedereen moet straks betalen voor de vervuiling waar je verantwoordelijk voor bent, of je nou in Europa produceert of buiten Europa.' Maar, stelt Chahim, deze heffing moet Europese bedrijven ook beschermen tegen oneerlijke concurrentie vanuit landen zonder CO2-heffing.

(ANP)

Of de burger dit ook in de portemonnee gaat voelen, is volgens Chahim geen vanzelfsprekendheid. Hij stelt dat deze heffing bedrijven ertoe moet aanzetten te investeren in 'technieken die schoner zijn'. Hoewel deze technieken vaak zeer kostbaar zijn, zegt Chahim dat de ondernemer hierin op Brusselse hulp kan rekenen in de vorm van 'investeringen, subsidies en leningen'.

Lees ook | EU: vanaf 2035 geen nieuwe benzine- of dieselauto's meer


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen