Duurzaamheid20 jun '22 07:23Aangepast op 20 jun '22 09:20

TNO: LNG en kolen kunnen Russisch gas vervangen

Auteur: Mark van Harreveld

Het weer aanzetten van de kolencentrales en het importeren van vloeibaar aardgas (LNG) zijn de alternatieven die Nederland heeft om van het Russische gas af te komen. Dat zegt energiedeskundige René Peters van TNO. 'Voor Nederland zou voor het eind van het jaar die extra capaciteit beschikbaar kunnen zijn', zegt Peters over LNG.

Eemshaven
Eemshaven (Flickr / Gertjan van Noord)

Als Nederland zich goed wil voorbereiden op een winter zonder Russisch gas, dan moeten de gasopslagen in de winter vol zitten, moeten grote industriële bedrijven minder gas gaan verbruiken en de kolencentrales harder draaien. Afgelopen zaterdag legde minister Jetten dan ook de optie voor meer kolen in Nederland op tafel. Kolen en import zijn volgens René Peters de belangrijkste alternatieven voor Russisch gas.

Kolen en extra import

Of de import van LNG in onze gasbehoefte kan voorzien hangt volgens Peters af van de beschikbaarheid van gas op de buitenlandse markten. Meer inzetten op kolencentrales helpt zeker, denkt Peters: 'In Nederland wordt zeker 3 miljard kubieke meter gas gebruikt voor elektriciteitsopwekking, dat kan ook met kolencentrales. Dat zou behoorlijk schelen, maar niet voldoende om volledig van het Russische gas af te komen. Extra import is dan vervanging van het restant.'

Rotterdam en Eemshaven

Volgens Peters kan die import nu al via de Rotterdamse haven en voor het einde van het jaar ook in twee drijvende en nog te bouwen importterminals in de Eemshaven. 'Die kunnen het land in worden gevaren, dat kan redelijk snel, zelfs voor het eind van dit jaar. Maar ze moeten wel aangesloten worden op het gasnet, dus er moet een extra gasleiding naar die terminal aangelegd worden.'

'Voor Nederland zou voor het eind van het jaar die extra capaciteit beschikbaar kunnen zijn. Ook Duitsland is dit aan het ontwikkelen, dat kost iets meer tijd maar zou ook binnen een jaar kunnen passen'.

En alternatieve energie? 'We zijn echt enorm aan het versnellen op zonne-energie en we hebben onze windambities verdubbeld naar 21 GW. We kunnen geothermie voor de kassen versnellen, maar dat gaat niet snel genoeg om binnen een paar jaar van het Russische gas af te zijn'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen