Duurzaamheid21 jun '22 17:26Aangepast op 21 jun '22 17:53

Kolencentrale Uniper Maasvlakte schaalt op naar volle toeren

Auteur: Mark van Harreveld

De energieproductie in een van de twee kolencentrales op de Maasvlakte is vandaag meteen opgeschroefd na de aankondiging van het kabinet dat er teruggevallen wordt op kolen nu het Russische gas uit de gratie is. Laat onverlet dat exploitant Uniper verrast was. Verslaggever Martijn de Rijk deed er verslag van.

Image
(Flickr / Kees Torn)

'Het is een verrassende ontwikkeling', zegt manager Public and Regulatory Affairs Iris Olivier van de Uniper Centrale. Olivier keek met interesse naar de persconferentie. 'Maar er is geen paniek, we zijn bereid om gehoor te geven aan de vraag.' De Uniper centrale zou de komende twee jaar op 35 procent van de capaciteit draaien, maar dat mag nu naar 100 procent. 'Vanaf vandaag geldt een gedoogbeleid waar van 35 naar 100 procent opgeschaald kan worden', zegt Olivier. 'We kunnen direct omhoog, we leveren wat de energiemarkt vraagt'.

Ondanks de gestegen vraag naar steenkool, voorziet Olivier nu geen tekorten. 'De prijs van kolen is hoog, het is niet uit te sluiten dat die prijzen gaan stijgen'.

Lees ook | Is het opengooien van kolencentrales de oplossing voor de gascrisis?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen