Duurzaamheid4 jul '22 09:54Aangepast op 4 jul '22 10:49

Airco uit en korter douchen om gebruik van Russisch gas te verminderen

Auteur: Jorn Lucas

Wat betreft minister Jetten gaat de airco uit en staan we niet langer dan vijf minuten onder de douche. Met een nieuwe campagne wil de klimaatminister zo het energieverbruik omlaag brengen, om daarmee minder afhankelijk te worden van gas uit Rusland. De oproep is gericht aan particulieren én aan het bedrijfsleven.

Image

Volgens de minister kan er met kleine aanpassingen al veel energie worden bespaard. 'In de winter is door veel mensen de thermostaat al lager gezet'. Maar voor de komende tijd gaat wat betreft de minister 'de knop om'. Oftewel de airco uit, korter douchen en de was niet in de droger, maar aan de waslijn. 'En juist nu aan de slag met isoleren van je woning zodat we de komende winter er beter bijzitten', aldus Jetten.

Subsidie

Voor zowel particulieren als bedrijven is subsidie beschikbaar om te ondersteunen. De minister is niet bang dat de subsidiepot net als de vorige keren snel leeg is. 'Er is drie miljard euro beschikbaar, er is meer dan genoeg op voorraad. De crux is dat woningcorporaties, verhuurders en het MKB er ook gebruik van maken.'

Image
(Unsplash)

Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland ziet het belang van de maatregelen in maar maakt zich wel zorgen om de lange termijn. 'Het is heel verstandig om energie te gaan besparen. Op lange termijn maken ondernemers en vooral de grotere bedrijven zich wel zorgen'. Daarmee doelt hij op extreme situaties waarbij energie op rantsoen zou kunnen gaan. 'Je zal moeten doordenken als er afgeschakeld wordt', zegt Vonhof.

Lees ook | Duitsland sluit 'energierantsoen' niet uit

Extreme situaties zijn niet uit te sluiten, zegt Jetten. 'Daarom is het van groot belang dat ook MKB'ers de zaken goed op orde hebben om ook structureel energie te gaan besparen'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen