Duurzaamheid4 jul '22 10:07

Noorse gas- en oliesector staakt, Europa vreest tekorten

Auteur: ANP

Een aangekondigde staking in de Noorse gas- en oliesector zorgt maandag voor stijgende gasprijzen in Europa. De angst voor opnieuw minder aanvoer van gas, nadat eerder Rusland de gaskraan een stuk had dichtgedraaid, deed de prijzen met 2,7 procent stijgen.

Image
(Flickr / Adam Easton)

De staking die dinsdag zou moeten plaatsvinden kan tot 13 procent van de Noorse gasexport treffen, waarschuwde de Noorse gas- en olielobby. Drie gasvelden worden vanaf dinsdag stilgelegd en een dag later volgen nog eens drie productielocaties.

Europa probeert door de oorlog in Oekraïne snel zijn afhankelijkheid van Russisch gas af te bouwen, maar dat gas is nog steeds nodig. Verschillende landen hebben inmiddels noodplannen in werking gezet. In Duitsland, dat het meeste op Russisch gas leunt, vrezen bedrijven zelfs niet meer genoeg gas te krijgen en mogelijk hun productie terug te moeten schroeven.

Later deze maand gaat de Nord Stream-pijplijn door de Oostzee dicht voor het jaarlijkse onderhoud. Duitsland houdt er rekening mee dat Rusland, dat onlangs de toevoer al met 60 procent verlaagde, die pijplijn helemaal niet meer heropent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen