Duurzaamheid5 jul '22 10:02Aangepast op 5 jul '22 10:49

'Groen label voor kernenergie slecht idee'

Auteur: Jorn Lucas

Als één van de onderdelen om het energieverbruik binnen Europa te vergroenen, wil de Europese Commissie gas- en kernenergie een groen label geven. Over dat plan wordt deze week gestemd binnen het Europees Parlement en de kans is groot dat de plannen van de Commissie worden getorpedeerd.

(Unsplash)

'We moeten onderscheid maken tussen kernenergie en gas, want dat zijn verschillende dingen', zegt GroenLinks-Europarlementariër en vice-fractievoorzitter van de Groenen in het Europees Parlement Bas Eickhout in gesprek met BNR. 'Voor heel veel investeerders en landen is kernenergie heel discutabel. En het groene label staat voor kwaliteit. Om dan een omstreden energiebron als kernenergie te voorzien van een groen label is echt een slecht idee'.

Lees ook | Grootste Duitse kerncentrale kan langer openblijven

Groene taxonomie

Het plan van de commissie dateert van december 2021, toen is gezegd dat bepaalde vormen van gas- en kernenergie als groen bestempeld mochten worden. Dat voorstel leidde tot kritiek van lidstaten, waarbij voorstanders van kernenergie zoals Frankrijk tegenover tegenstanders zoals Duitsland staan.

De invoer van groene labels past in de Europese strategie om in 2050 klimaatneutraal te worden. Een classificatiesysteem, een ‘groene taxonomie’, kan investeerders laten zien welke investeringen duurzaam zijn. Maar het voorstel dateert dus van een periode vóór de oorlog in Oekraïne. Sindsdien is het brede standpunt over gas aanzienlijk veranderd.

Podcast | De Nieuwe Wereld: Wat als we volledig inzetten op kernenergie

Poetin profiteert

Groot bezwaar van Europarlementariër Eickhout is daarmee dat, naast het controversiële kernenergie, ook gas als groen wordt bestempeld. 'Gas is gewoon een fossiele brandstof'. Vloeibaar gas (lng, red.), valt níet onder het voorstel terwijl de vraag naar lng groter wordt als alternatief voor gas uit Rusland.

Het conflict met Rusland als gevolg van de oorlog in Oekraïne heeft gas als energiebron in een ander daglicht gezet, zegt Eickhout. 'Als we gas een groen label geven, dan kan de Russische president Poetin dit label ook gebruiken. Vanuit Oekraïne klinkt daarom ook: doe dit niet!'.

De verwachting is dat woensdag binnen het Europees Parlement wordt gestemd over de groene taxonomie. Later vandaag wordt een persconferentie gegeven door de Groenen in het Europees Parlement hierover.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen