Duurzaamheid5 jul '22 14:50

'Europees voorstel duurzaamheidslabel gas- en kernenergie gaat het halen'

Auteur: BNR Webredactie

Ondanks felle kritiek, gaat het plan voor een groen label voor gas- en kernenergie het halen, zegt Cora van Nieuwenhuizen, voorzitter van Energie-Nederland, bij BNR Zakendoen. Het groene label is vooral van belang voor het investeren in gas- en kernenergie in de Europese Unie.

Deze week stemt het Europees Parlement over het voorstel van de Europese Commissie, waar veel kritiek op is. Het plan van de commissie dateert van december 2021, toen is gezegd dat bepaalde vormen van gas- en kernenergie als groen bestempeld mochten worden. Dat voorstel leidde tot kritiek van lidstaten, waarbij voorstanders van kernenergie zoals Frankrijk tegenover tegenstanders zoals Duitsland staan.

Cora van Nieuwenhuizen, ooit minister, inmiddels belangenvertegenwoordiger van de energiesector in Nederland.
Cora van Nieuwenhuizen, ooit minister, inmiddels belangenvertegenwoordiger van de energiesector in Nederland. (ANP / ANP)

Energietransitie

Van Nieuwenhuizen denkt niet dat het groene label voor gas- en kernenergie duurzamere alternatieven in de weg gaat zitten. 'Er is ontzettend veel kapitaal beschikbaar om te investeren in al die vergroening. Als mensen zeggen dat het wel makkelijk wordt om voor gas- en kernenergie, dan raad ik ze aan om die voorwaarden goed te bestuderen. Het is bepaald niet makkelijk en ook echt gericht op de energietransitie', meent de lobbyist voor Energie-Nederland.

'Dubbeltje op z'n kant'

Over de stemming is de voormalig minister nog niet heel zeker. 'Het is een dubbeltje op z'n kant. Als oud Europarlementariër weet ik dat de gemoederen in het parlement hoog op kunnen lopen, maar ik denk dat de Commissie het toch voor elkaar krijgt.'

Bas Eickhout, GroenLinks-Europarlementariër en vice-fractievoorzitter van de Groenen in het Europees Parlement vindt het verbazingwekkend dat gas en kernenergie een groen label krijgen. 'Gas is gewoon een fossiele brandstof'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen