Duurzaamheid6 jul '22 15:38

Stempel groen voor gas en kernenergie

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Unie gaat aardgas en kernenergie als duurzaam aanmerken. Ze krijgen een groen label in het classificatiesysteem dat als gids dient voor beleggers en investeerders. De tegenstanders in het Europees Parlement slaagden er toch niet in dat te beletten, ondanks protesten op de publieke tribune.

Gas- en kerncentrales zijn de komende jaren nodig om de nog klimaatonvriendelijker kolencentrales te vervangen, zolang de EU nog niet over genoeg echte duurzame energie beschikt, vindt de Europese Commissie. En kerncentrales, die geen broeikasgassen als CO2 uitstoten, kunnen ook de energievoorziening breder en dus stabieler maken.

Lees ook | 'Groen label voor kernenergie slecht idee'

(ANP / Associated Press)

De tegenstanders wierpen tegen dat het de overgang naar bijvoorbeeld zonne- en windenergie vertraagt, als er nog volop geld wordt gestoken in gas- en kerncentrales. Bovendien zou Brussel er nooit meer wat van kunnen zeggen als een ander land voor gascentrales kiest.

Tegenstanders kregen uiteindelijk maar 278 Europarlementariërs mee, waar ze er 353 nodig hadden om het nieuwe classificatiesysteem te dwarsbomen. De regeringen van de EU-landen krijgen ook nog de kans om een streep te zetten door die zogeheten taxonomie, maar dat lijkt nagenoeg uitgesloten. Nederland en de meeste andere lidstaten hebben hun steun al uitgesproken.

'Verraad'

Teleurgestelde tegenstanders op de tribune van de vergaderzaal in Straatsburg ontrolden een spandoek met de leus 'Verraad!'. Ze vestigen hun hoop nu op de Europese rechter. Oostenrijk en Luxemburg hebben al aangekondigd de nieuwe taxonomie aan te vechten.

Als energie uit gas- en kerncentrales geen groen stempel had gekregen, was het daarmee niet verboden. Maar investeerders en beleggers zoals banken en pensioenfondsen hadden dan mogelijk hun handen ervan afgetrokken.

Lees ook | 'Europees voorstel duurzaamheidslabel gas- en kernenergie gaat het halen'

'Pijnlijk en beschamend'

Onder meer de Europarlementariërs van VVD en CDA zijn blij met de goedkeuring van de taxonomie. Daardoor komt er juist 'meer geld vrij voor een haalbare en duurzame energietransitie', zegt de VVD. 'Hiermee kunnen we tegelijkertijd onze energie-onafhankelijkheid vergroten.'

'Een rampzalig signaal', zegt GroenLinkser Bas Eickhout. 'Een grote klap voor de reputatie van de EU als klimaatleider wereldwijd en in de strijd om onafhankelijk te worden van Russisch gas.' Ook PvdA'er Paul Tang spreekt van 'een pijnlijke en beschamende terugval voor Europa als aanvoerder in de strijd tegen klimaatverandering'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen