Duurzaamheid14 jul '22 07:48Aangepast op 15 sep '22 12:01

Rijk pakt met miljardeninvestering regie stroomnetten terug

Auteur: Mark van Harreveld

Het Rijk wil miljarden steken in de lokale stroomnetten om zo de krapte op het elektriciteitsnet aan te pakken en de klimaatdoelen te halen. Dat meldt het FD. Die stroomnetten zijn nu nog in handen van provincies en gemeenten en in ruil voor de miljarden wil het kabinet hier meer zeggenschap over krijgen. 'De stagnatie van het uitbreiden van het stroomnet is één van de allergrootste barrières om de energietransitie te halen', zegt wetenschappelijk directeur André Faaij van TNO Transitie.

(Flickr / John Wieland)

'Wat het Rijk doet is heel belangrijk. Voor het op grote schaal aansluiten van wind- en zonne-energie op het stroomnet is meer kabelcapaciteit nodig. Je moet elektriciteit meer kunnen uitwisselen tussen gebruikers en producenten en dat net moet worden uitgebreid, dat gaat nu te traag'.

Lees ook | Overvol elektriciteitsnet noopt bedrijven tot delen van stroom

Geen capaciteit

Volgens Faaij stokken alle investeringen en kunnen bedrijven die willen uitbreiden niet worden aangesloten omdat er geen capaciteit is. Dat het Rijk de regie herpakt noemt hij een goede zaak. 'Al heel lang wordt er geroepen om meer regie voor die energietransitie'. Gevraagd waarom provincies daar geen rol in kunnen spelen: 'Provincies hebben geen nationaal of zelfs internationaal overzicht. Nederland heeft eigenlijk geen eigen energiesysteem, er is een Noordwest-Europees systeem, waarbij alle landen verbonden zijn met gas-, en elektriciteitsleidingen. Als je dat overzicht niet hebt, dan is heel moeilijk om op regionaal of nationaal niveau goede besluiten te nemen.'

Lees ook | Geen plek voor nieuwe laadpalen door overvol stroomnet

Vertragende bezwaarschriften

Een ander probleem dat door centralisatie op Rijksniveau wordt getackeld is de grote hoeveelheid bezwaarschriften die worden ingediend. Tegen besluiten om nieuwe kabels aan te leggen of het plannen en bouwen van transformatiestations, kan heel veel bezwaar worden gemaakt op lokaal en regionaal niveau. Ook dat vertraagt de besluitvorming en uitvoering sterk, en dat is waar centrale regie in kan helpen. Faaij denkt daarbij aan wetgeving die dergelijke procedures vanuit oogpunt van nationaal belang kan overrulen en processen daardoor sneller kan laten verlopen.

Lees ook | Topambtenaar: capaciteitstekort stroomnet is zwaar onderschat

'Voor het eind van het jaar moet dit zijn beslag krijgen. Natuurlijk liggen dan niet alle kabels in de grond, maar ik verwacht een aanzienlijke verbetering over vijf jaar. Het is een goede stap dat dit gebeurt. Het Rijk gaat een belangrijke rol spelen in het investeren, in het beschikbaar maken van kapitaal. Die uitgaven moeten we sowieso doen, hoe sneller we dit oplossen, hoe eerder we kunnen besparen op hele dure fossiele brandstof. Het versnellen van de transitie is het belangrijkste antwoord op dat probleem.'

Lees ook | Logistieke sector móet elektrificeren, maar stroomnet kan het niet aan


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen