
'De argumenten van Gasunie zijn correct', zegt Van den Beukel, 'De vraag naar gas daalt in Nederland, er komt meer lng-invoercapaciteit, die gaat ook gevuld worden. Het aanvullen van de gasvoorraden is behoorlijk op weg, maar ook Gasunie zelf houdt slagen om de arm'. Een voorbehoud is bijvoorbeeld de doorvoer naar Duitsland, 'die moet niet de spuigaten uitlopen, daar moet een zeker maximum aan zitten. En de winter moet niet te koud worden én er moet veel lng naar Europa blijven komen'.
Lees ook | Grote zorgen in Duitse industrie over Russisch gas
Prijsdruk
Van den Beukel ziet het probleem verschuiven van leveringszekerheid naar betaalbaarheid. 'Het wordt ongelooflijk duur, dermate dat stukken van de industrie uit zichzelf gaan afschakelen. Gasunie is een bedrijf dat voor het transport zorgt, dat kan zeggen: het transport is goed geregeld allemaal, maar het probleem voor de samenleving zijn de extreem hoge prijzen'.
Russische chantage
Intussen liet Gazprom gisteravond weten niet te kunnen garanderen dat de Nord Stream gaspijplijn na groot onderhoud weer werkt. Een gasturbine die in Canada werd onderhouden, zou namelijk niet zomaar teruggegeven kunnen worden aan Rusland. 'Het gaat niet om die compressor', zegt Van den Beukel, 'Net zo min als het een tijdje geleden om de roebelbetalingen ging, ze draaien beetje bij beetje de gaskraan dicht om de druk op te voeren'.
Lees terug | Gazprom zaait twijfel over heropenen Nord Stream 1
Last but not least blijft Poetin goede zaken doen in dit klimaat van gasschaarste: 'Hij doet een kwart van het volume voor ongeveer tien keer de prijs vergeleken met twee jaar geleden, dat kan voor hem een argument zijn om door te gaan.'
Lees terug | Duitsland stopt op 1 augustus met kopen Russische kolen
Beter 100 procent dan 80
'Ons bericht moet echt niet gelezen worden als: ga maar rustig slapen', zegt GTS-directeur Bart Jan Hoevers. Volgens Hoevers moet de boodschap luiden: 'Blijf zo goed doorgaan met het vullen van gasopslagen, laat het lng naar Europa komen, en zet in op besparingen. Garanties zijn altijd moeilijk.' Gevraagd of Nederland de toevoer blijft behouden als de gasprijzen op de internationale markten weer dalen, antwoordt Hoevers dat wanneer de schaarste ophoudt, de toevoer van lng mogelijk minder wordt.
Er is dubbelzinnigheid tussen overheid en deskundigen over hoe gevuld de gasopslagen moeten zijn om een jaar zonder Russisch gas toe te kunnen. 'Wij hebben onze analyse met een jaar zonder Russisch gas gedaan uitgaande van 80 procent vulling. Maar er is ook een belangrijke boodschap dat ons gassysteem eigenlijk nog nooit zo afhankelijk is geweest van een beperkt aantal bronnen en dat het daarmee altijd verstandig is om daar meer marge in te bouwen.' Waarmee Hoevers zoveel zegt als: beter 100 procent vulling dan 80.