Duurzaamheid21 jul '22 16:54

Europa moet anticiperen op scenario zonder Russisch gas

Auteur: Mark van Harreveld

Europa en Nederland moeten zich strategisch en politiek voorbereiden op een situatie waarbij we geen gas meer uit Rusland krijgen. Dat zegt CDA-Europarlementariër in de EVP-fractie en klimaatchef voor die fractie Esther de Lange in BNR De Wereld. 'Ja, dat moeten we. Want als het gebeurt is het te laat om erover na te gaan denken'. De Lange vindt het verstandig dat de Europese Commissie een aantal voorstellen daartoe heeft liggen.

Esther de Lange op CDA-partijcongres van het CDA
Esther de Lange op CDA-partijcongres van het CDA (ANP / Novum RegioFoto / Dirk Hol)

Er is ook kritiek op die energievoorstellen van de Europese Commissie: ze zouden te veel weg hebben van dictaten. Daarop reagerend wijst De Lange erop dat de coronacrisis wel heeft aangetoond hoe inefficiënt individuele besluitvorming van de lidstaten kan zijn. 'De coronacrisis heeft laten zien dat als je het de lidstaten zelf laat doen, dat ze dan heel erg de neiging hebben om allerlei mooie verklaringen in Brussel af te geven en vervolgens terug te keren naar de nationale hoofdsteden en daar ieder voor zich te gaan. En dat is volgens mij het laatste wat we nu moeten doen'.

Lees ook | EU wil energieverbruik omlaag dwingen

Stabiliteitspact energie

De Lange uit forse kritiek op het mantra dat de lidstaten over hun eigen energiemix gaan. Ze noemt dat 'misschien wel onhoudbaar'. 'Duitse kerncentrales en het stilzetten van kolencentrales, dat heeft gewoon gevolgen buiten Duitsland en daarmee zijn we dus met elkaar verbonden. Nationale energiebesluiten hebben impact op hele Europese Unie. Misschien moeten we wel toe naar een stabiliteitspact op energiegebied'.

Harde infra

De Lange erkent dat we voor een gigantische, maar niet onmogelijke opgave staan 'waarbij we nu al een ereschuld richting de volgende generatie hebben. We zijn de laatste generatie die iets kan doen aan dat klimaatprobleem.' De Lange zegt de klimaatplannen van de Europese Commissie te steunen en te zullen verdedigen, wel zegt ze dat er te weinig oog is voor de harde infrastructuur die nodig is voor de realisatie van die doelen. Ze doelt hiermee op de interconnecties tussen netwerken, tussen bepaalde gebieden in Europa: 'Een plus van het Iberisch schiereiland naar andere plekken krijgen is heel moeilijk. het zijn mooie doelen, maar er mag meer geïnvesteerd worden in infrastructuur.'

Lees ook | Er stroomt weer gas door Nord Stream 1, prijzen dalen licht


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen