
De Belgische overheid en Engie gaan 'zowel risico's als winsten delen', en daartoe wordt een nieuwe vennootschap opgezet. Volgens premier Alexander de Croo zijn beide partijen 'bereid de voorwaarden te bespreken en overeen te komen om de reactoren in november 2026 van start te laten gaan, onder voorbehoud van goedkeuring door de veiligheidsautoriteiten'.
Lees ook | Grootste Duitse kerncentrale kan langer openblijven
Geen exploitant
De Croo benadrukt dat de Belgische staat geen exploitant wordt. En dat is niet onbelangrijk want 'De kosten van de ontmanteling van de kerncentrales, het beheer van de splijtstoffen en van het radioactief afval zijn voor rekening van de exploitant. De kosten voor het beheer van het afval en de gebruikte splijtstof zullen na studie finaal vastgelegd worden, waarbij dan gesprekken zullen starten rond een te definiëren cap en risicopremie.' Kortom: Engie blijft in principe verantwoordelijk voor het opruimen van het afval, maar daarvoor wordt wel een limiet vastgelegd, waarboven België zal bijspringen. Ook zou het bedrijf op een risicopremie van de overheid kunnen rekenen.
Intentie
Overigens is het akkoord nog niet tot in detail uitgewerkt en spreekt Engie van een 'niet-bindende intentieverklaring'. De kernreactoren Doel 4 en Tihange 3 gaan in 2025 dicht, maar komen eind 2026 weer op gang. In de tussentijd worden ze voor de doorstart klaargemaakt. De andere reactoren in België gaan wel dicht.
Lees ook | Stempel groen voor gas en kernenergie