Duurzaamheid29 jul '22 14:22

TenneT investeerde dit jaar al 1,6 miljard in hoogspanningsnet

Auteur: ANP

Netbeheerder TenneT heeft dit jaar 1,6 miljard euro gestopt in het hoogspanningsnet. Daarmee moet het netwerk de energietransitie beter mogelijk maken. Vanwege de overgang naar schone energie is er meer vraag naar stroom van huizen en bedrijven. Ook wordt er daardoor op meer plekken stroom geproduceerd en verandert het gebruik van het hoogspanningsnet.

(ANP / Peter Hilz)

Op korte termijn wil TenneT het huidige hoogspanningsnet beschikbaar houden voor alle gebruikers. Nu lukt dat al bijna niet meer. Zo zit het netwerk in Nood-Brabant en Limburg vol. Op langere termijn zijn ook investeringen nodig om extra windparken op zee aan te sluiten op het stroomnet.

Bedrijfswinst

In de eerste zes maanden was er voor TenneT, dat behalve in Nederland ook in Duitsland actief is, een bedrijfswinst van 579 miljoen euro. Dat was in dezelfde periode een jaar eerder nog 431 miljoen euro.

Netverlies

Omdat investeringen belangrijk zijn maakte de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekend dat het de kosten voor zogeheten netverliezen eerder berekent. Op die manier kunnen de beheerders die door berekenen. Netverlies is alle energie in ons netwerk die niet bij klanten terechtkomt.

Lees ook | Minister Jetten weert China van Nederlands stroomnet

Regionale beheerders zijn momenteel door de hoge energieprijzen meer kwijt om dat energieverlies goed te maken. Normaal gesproken worden die kosten pas na twee jaar berekend, waarna de netbeheerders die kunnen doorberekenen aan klanten. De ACM is bang dat als aan die methode wordt vastgehouden er te weinig geld overblijft voor investeringen. Voor TenneT werkt de aanpassing minder goed, stelt de waakhond na overleg. Voor de beheerder van het hoogspanningsnet gaat de ACM dus onderzoeken hoe de kosten voor netverliezen sneller kunnen worden doorberekend.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen