Duurzaamheid15 aug '22 16:05Aangepast op 3 okt '22 10:24

Hoe Spanje met Europees geld miljoenen huizen gaat verduurzamen

Auteur: Jorn Lucas

Hoewel gas uit Rusland van minder belang is voor Spanje dan voor andere delen van Europa, probeert ook Madrid met alle macht de afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen. De grootste winst kan worden behaald met het verduurzamen van miljoenen woningen. Met hulp van geld uit het Europees herstelfonds, moet dat proces in een stroomversnelling komen.

Met energiebesparende maatregelen als een limiet op de airconditioningtemperatuur en het doven van verlichting in etalages, probeert premier Sanchez het verbruik omlaag te krijgen. Maar volgens Spaanse klimaatexperts kan pas echte winst worden behaald met het verduurzamen van huizen. Naar verwachting kan het verbruik met zo'n zestig procent naar beneden.

Miljarden uit Brussel

Spanje is de op één na grootste ontvanger van geld uit het Europees herstelfonds. In totaal wordt er ruim 70 miljard euro overgemaakt vanuit Brussel. Ter vergelijk, Italië ontvangt het grootste bedrag: 200 miljard, Nederland krijgt nog geen vijf miljard.

Lees ook | EU-lidstaten bereiken definitief akkoord over noodplan gas: 'voor ieder wat wils'

Veel huizen in Spanje zijn inefficiënt
Veel huizen in Spanje zijn inefficiënt (ANP / EyeEm)

Één van de voorwaarden voor Spanje om het geld overgemaakt te krijgen: verduurzaming. Zowel op het gebied van mobiliteit als op de woningmarkt. En dat is hoog nodig. Op dit moment heeft slechts 5 procent van de huizen in Spanje een energiezuinig label A of B. Daar tegenover staat dat ruim tachtig procent van de woningen in Spanje ronduit inefficiënt is.

Forse besparing

Veel woningen dateren uit de jaren vijftig, zestig en zeventig (ten tijde van het Franco-regime) hebben een E, F of G-label. Het zijn kleine huizen die ook nog eens in slechte staat zijn. Maar ook de huizen die zijn gebouwd tijdens de grote huizenbubbel in 2008, voldoen niet aan de huidige maatstaven. Verduurzaming van deze woningen zou een gemiddelde besparing van zestig procent kunnen opleveren.

Met hulp van Europees geld en onder druk van de huidige energiecrisis, verwacht de Spaanse organisatie Green Building Council Spain (GBCe) een grote toestroom. ‘Steeds meer gezinnen willen hun huizen isoleren en renoveren’, zegt voorzitter Emilio Miguel Mitre tegen Radio Nacional de España. De kosten hiervoor worden geschat tussen de 20.000 en 50.000 euro, die tussen de 10 en 15 jaar kunnen worden afgeschreven.

Lees ook| Spanje moet jaarlijks miljarden investeren om klimaatdoelen te halen

Lastige klus

Om de Europese doelstellingen te kunnen halen, energieneutraal in 2050, moet in Spanje veel werk worden verricht. In 2030 moeten 1,2 miljoen huizen zijn gerenoveerd, in 2050 nog eens zeven miljoen.

Een lastige, maar haalbare klus volgens milieuorganisaties – die tegelijkertijd ook pleiten voor het oude, vertrouwde gezonde verstand: ‘loofbomen aan de zuidkant van huizen, ramen en deuren ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat open en de rest van de dag huis zo donker mogelijk laten’.

Luister ook | Onze man in Galicië


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen