Duurzaamheid24 aug '22 06:13Aangepast op 24 aug '22 18:11

Broddelwerk met zonnepanelen: 'Tweederde installaties bevat serieuze fouten'

Auteurs: Wesley Weerts en Bart van Rijswijk

Malafide en slecht opgeleide monteurs slaan hun slag nu er een run is op zonnepanelen. Huishoudens en bedrijven lopen hierdoor gevaar: zonnepanelen kunnen in brand vliegen of van het dak waaien. Daarvoor waarschuwen inspecteurs en belangenorganisatie Techniek Nederland op BNR. 'We zien bij twee derde van de installaties serieuze fouten. Daar hoeft maar iets kleins te gebeuren of er ontstaat grote schade', zegt Remco de Mol van inpectiebedrijf StroomWijs.

Image
(Unsplash)

Gepruts in de meterkast, fouten in de bekabeling, connectoren die niet op elkaar passen en zonnepanelen die slecht vastzitten. Dat is zomaar een greep uit de gebreken die inspecteurs dagelijks tegenkomen. Nu het aantal installaties stijgt, neemt ook het aantal fouten toe, ziet directeur Allart de Jong van Omega Energietechniek. 'De markt is oververhit en dat zorgt ervoor dat je geen tijd hebt om jezelf op te leiden of jezelf verder te bekwamen.'

Wilde Westen

'Elke gek kan een paneel leggen', zegt eigenaar Corné Houtman van Houtman Inspectie. Vooral bij particulieren ziet hij vaak slecht geïnstalleerde zonnepanelen. Gebrek aan controle en scholing zijn volgens de inspecteurs de belangrijkste oorzaak voor de problemen. Installatiebedrijven hebben vrij spel, weet inspecteur Dennis van der Meij van Solar-engineering. 'Monteurs zijn onbewust onbekwaam en kunnen vrijelijk hun gang gaan. En doordat grote aanbieders hun werk alsmaar uitbesteden, ontbreekt op een gegeven moment het zicht op wie de panelen legt en of diegene dat goed doet.'

Exacte cijfers van fout gemonteerde zonnepanelen zijn er niet. Wel blijkt uit gesprekken met inspecteurs dat er in grofweg de helft van de gevallen sprake is van 'serieuze gebreken', met uitschieters naar boven en beneden. 'In die gevallen hoeft er maar iets kleins te gebeuren en er ontstaat brand of een groot deel van je zonnepanelensysteem waait weg', verduidelijkt inspecteur Remco de Mol.

Verreweg de meeste inspecties worden uitgevoerd bij bedrijven, waar verzekeraars strenge eisen stellen aan de kwaliteit van de zonnepaneelinstallatie. Inspecteurs denken dat de installaties bij particulieren nog vaker fout gaan omdat daar minder controle is.

Ondeskundigheid

Techniek Nederland krijgt regelmatig meldingen over ondeugdelijk werk uitgevoerd door ondeskundige bedrijven. De brancheorganisatie vreest dat de explosief toegenomen vraag naar zonnepanelen ervoor zorgt dat er meer ondeskundige bedrijven en zzp’ers in de markt actief zijn.

Om zulke bedrijven te weren pleit Techniek Nederland er in algemene zin voor dat de overheid alleen subsidies verstrekt als de installatie wordt gedaan door een erkende installateur. 'Ook zou het helpen als de overheid kwaliteitseisen voor de installateur zou opnemen in bouwregelgeving.'

Gevolgen voor je verzekering

Ook verzekeraars komen onveilige situaties tegen. Daarom verplichten ze bedrijven vaak tot het laten uitvoeren van een speciale keuring bij grote volumes zonnepanelen. Voor particulieren geldt zo'n verplichting niet. 'Maar verzekeraars zijn zich wel degelijk bewust van de risico's', benadrukt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars.

'In feite leg je een kleine energiecentrale aan op je dak. Wij adviseren om de verzekeraar daarvan op de hoogte te stellen, want zonnepanelen kunnen indien slecht geplaatst leiden tot brandgevaar.' Consumenten met zonnepanelen betalen in sommige gevallen dan een hogere premie, maar weten daardoor wel zeker dat hun verzekeraar uitkeert bij schade.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen