Duurzaamheid29 aug '22 18:10

Gasprijs flink omlaag nu landen haast maken met vullen reserves

Auteurs: ANP en BNR Webredactie

De Europese aardgasprijzen zijn vandaag flink gezakt. Dat gebeurde na het bericht dat Duitsland zijn gasvoorraden sneller vult dan waar in doorsnee rekening mee werd gehouden. De grootste economie van Europa wil namelijk goed voorbereid zijn op de komende winter. De prijs op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs daalde ruim 20 procent, tot 270 euro per megawattuur. Afgelopen week stegen de prijzen nog met 40 procent.

Maar volgens olie- en gas-expert Ronald de Zoete kunnen we niet de conclusie trekken ‘dat het ergste nu voorbij is'. ‘Ik denk dat we aan de vooravond staan. Zeker omdat Poetin Nord Stream 1 drie dagen volledig stopzet. We gaan straks zien of het op 3 september feest is en zo niet, dan kan het nog veel erger gaan worden', aldus De Zoete.

Een gasboorplatform.
Een gasboorplatform. (ANP / AFP)

Volgens de Duitse minister van Economie en Klimaat, Robert Habeck, raken de Duitse opslagplaatsen snel vol. De doelstelling om voor oktober 85 procent van de gasopslag te hebben gevuld, wordt naar verwachting in september al bereikt. Het streefcijfer voor september werd vorige maand al gehaald. Vrijdag waren de opslagen in de gehele Europese Unie voor 79 procent gevuld.

Stijging

Ook winstnemingen van handelaren speelden mee. Die boden meer gas aan om te profiteren van de sterk gestegen prijs. De afgelopen zes weken ging de gasprijs telkens omhoog.

Lees ook | 'Er wordt te mooi weer gespeeld over gas'

De levering van gas blijft evenwel een heikel punt. De gasstromen uit Rusland zijn minder groot dan voorheen. Daarbij leven er zorgen over de toekomstige leveringen via de gaspijpleiding Nord Stream tussen Rusland en Duitsland, die vanwege onderhoud stil komt te liggen. Daarnaast kampt de Noorse gasproductie met storingen. Verder is er moordende concurrentie op de markt voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng).

Lastenverlichting

Regeringen nemen ook maatregelen om de lasten voor onder andere huishoudens te verlichten. Daarvoor hebben zij zo'n 280 miljard euro opzijgezet. De vraag is of dat genoeg is. Tsjechië, dat het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie bekleedt, roept energieministers van EU-lidstaten bijeen om oplossingen voor het hele landenblok te bespreken.

Ook hoofdredacteur Jasper Lukkezen van economenvakblad ESB benadrukt dat iedereen dit in zijn of haar portemonnee zal gaan voelen. 'We gaan bijvoorbeeld niet meer sparen, besparen op luxe dingen en naar een goedkopere supermarkt’, aldus Lukkezen.

Economische ramp

Het is een economische ramp met mogelijke gevolgen voor het bedrijfsleven, benadrukt De Zoete. ‘Uiteindelijk beslissen bedrijven hoe hoog de prijs kan zijn, want op een gegeven moment heeft het bijvoorbeeld voor een tuinder geen zin meer om een tomaat voor 30 cent in de schappen neer te leggen. Er komt dus op een gegeven moment een prijs, dat de vraag wegvalt, en dan ga je een effect krijgen. Maar dan moet nog wel blijken hoe hoog dat is.

In Europa hebben we het idee dat dit hele gedoe met Rusland en Oekraïne een wereldwijde crisis is, maar het is alleen voor ons een crisis. In andere delen van de wereld, denk aan Zuid-Amerika en het verre oosten, hebben ze hier helemaal geen boodschap aan. Deze landen hebben gewoon energie voor hun bevolking nodig en zij gaan nu ook de komende maanden steeds meer concurreren, omdat ze het echt hard nodig hebben met ons aardgas en dan kan het echt heel hard gaan', aldus De Zoete.

Lees ook | Gas wordt nóg duurder


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen