Duurzaamheid6 sep '22 09:12Aangepast op 7 sep '22 10:01

'Henk Staghouwer presteerde ondermaats'

Auteur: Mark van Harreveld

Hoewel het moment onverwacht kwam, verbaast het Tweede Kamerlid Caroline van der Plas van BBB niet dat Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit afgetreden is. Volgens Van der Plas heeft Staghouwer ondermaats gepresteerd, kende hij de materie niet en was hij ongeschikt.

Minister Henk Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) geeft een toelichting op de brief die hij naar de Tweede Kamer heeft gestuurd over het Nederlandse mestbeleid.
Minister Henk Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) geeft een toelichting op de brief die hij naar de Tweede Kamer heeft gestuurd over het Nederlandse mestbeleid. (ANP / ANP / Robin Utrecht)

Volgens Van der Plas presteerde de minister ondermaats, kende hij de materie niet, stotterde en hakkelde hij, las hij de verkeerde teksten voor en moest zijn perspectiefbrief terug naar de tekentafel. 'Hij is niet geschikt, dat mag niet als minister, en zeker niet als je voor zo'n grote opgave staat'.

Lees ook | 'Veel boeren moeten iets anders gaan doen'

Van der Plas hamert erop dat de perspectiefbrief er 'hoe dan ook' moet komen, en ze pleit voor een nieuwe minister op korte termijn. Ze vindt het namelijk niet wenselijk dat minister Carola Schouten van Armoede ook deze portefeuille krijgt. Wie de nieuwe minister moet worden? Van der Plas is weliswaar zeer gecharmeerd van Pieter Grinwis van de ChristenUnie, maar ze wil hem graag als collega in de Kamer behouden vanwege zijn kritische blik.

Lees ook | Landbouwminister Henk Staghouwer stapt op: 'Ik ben niet de juiste persoon'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen