Duurzaamheid14 sep '22 13:45

Duitse chemiesector snijdt in productie door hoge energieprijzen

Auteur: ANP

In verband met de hoge energieprijzen schroeven honderden bedrijven in de chemische- en farmaceutische sector in Duitsland de productie terug. De Duitse Vereniging voor de Chemische Industrie (VCI), waar ook de grote Duitse chemieproducent BASF lid van is, verwacht dat de productie in de sector dit jaar met 5,5 procent zal krimpen.

Meer weten over de Europese energiezekerheid? Beluister de shortcast Europa in Crisis | Energiezekerheid

De chemische- en farmaceutische industrie in Duitsland - die ruim 473.000 medewerkers telt - wordt uitzonderlijk hard geraakt door de energiecrisis aldaar, die is ontstaan doordat Rusland de gastoevoer aan het land steeds verder heeft verminderd. De VCI stelt dat de sector de grootste gasverbruiker van Duitsland is, met een verbruik van vijftien procent van al het beschikbare aardgas in het land. De sector heeft gas nodig als energiebron en als grondstof voor verdere verwerking van producten zoals kunststoffen, geneesmiddelen en meststoffen.

Daling van 8,5 procent

Volgens VCI-voorzitter Christian Kullmann zal de chemische productie alleen al dit jaar met maar liefst 8,5 procent dalen. 'De productie terugdringen is een eerste stap. Als bepaalde processen volledig moeten worden stilgelegd, starten ze misschien nooit meer op', waarschuwde de voorzitter.

Lees ook | Onderzoeksinstituut: Duitse economie wacht recessie deze winter

In het tweede kwartaal van het jaar daalde de productie in de Duitse chemische en farmaceutische industrie met 6,4 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De omzet groeide daarentegen met 3,4 procent, tot bijna 65 miljard euro, door de sterk gestegen prijzen van chemische producten en geneesmiddelen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen