Duurzaamheid17 sep '22 10:00Aangepast op 19 sep '22 10:39

Hout- en pelletkachels winnen aan populariteit door hoge energieprijzen

Auteurs: Remy Kock en Vera Bauer

Dat de energieprijzen de pan uit rijzen mag geen geheim meer heten, en dus gaan steeds meer Nederlanders op zoek naar alternatieven. Die lijken een hoop mensen te hebben gevonden in hout- en pelletkachels. Dat merkt ook vice-voorzitter Gert Kooij van de stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche.

(ANP / Richard Brocken)

De stichting heeft een doorberekening gemaakt voor het jaar en daarin is een stijging te zien van tussen de 35 en 40 procent. 'Als we sec naar de vrijstaande houtkachel kijken is de stijging kleiner', ziet Kooij. 'De stijging zit hem met name in de wat geavanceerdere systemen: pelletkachels.'

Kooij spreekt van zo'n 12.000 vrijstaande houtkachels en eenzelfde aantal aan pelletkachels in Nederland die geregistreerd zijn bij de stichting, maar dat betreft niet de gehele afzetmarkt in Nederland. 'Wij hebben alleen zicht op de professionele sector, dat betekent dat we de handelsgerelateerde bedrijven, internetbedrijven en de tweedehands-markt niet meenemen in onze schatting. Terwijl we weten dat daar wel flinke aantallen zitten.'

Keurmerk

Hij benadrukt daarbij dat het niet vanzelfsprekend is dat een kachelverkoper lid is van de stichting. Zo vallen bouwmarkten niet onder het toezicht. 'Per definitie niet. Het toestel zien we namelijk niet als handelsproduct maar als een halffabrikaat. Dat betekent dat een kachel zonder een juiste bijbehorende installatie pas een eindproduct is waarop je uiteindelijk afgerekend zou mogen worden. Dus ook in de discussie met de diverse partijen om ons heen vinden we het een lastige gewaarwording dat het handelsproduct - na twintig jaar discussie - nog altijd bestaat als zodanig.'

Lees ook | Grote drukte bij kachelboeren en haardhoutverkopers door hoge gasprijs

Volgens Kooij is het niet mogelijk om zomaar een houtkachel in een woonkamer te plaatsen: er moet goed nagedacht worden over het vermogen en de afgifte van warmte ten opzichte van de ruimte waarin het apparaat geplaatst wordt. Hij benadrukt dan ook dat het van belang is om een kachel te kopen bij iemand die er verstand van heeft.

Andere landen

De vereniging kijkt ook naar hoe andere landen hiermee omgaan. Zo mag in Duitsland een kachel wel via een bouwmarkt verkocht worden, maar de kwalitatieve installatie wordt wel als belangrijk aangemerkt. 'Er vindt een eindcontrole plaats op de kwaliteit van de installatie, voordat de stoker überhaupt zijn kachel in gebruik mag stellen.' Kooij zou graag zien dat in Nederland ook zulk toezicht op de installatie komt. We hebben volgens Kooij wel wetten over de installatie, maar ontbreekt het aan controle.

Onafhankelijker

Veel stokers zullen nu, met de hoge gasprijzen, denken dat ze goedkoper uit zijn met een kachel. Maar omdat een kachel een lokale verwarmingsbron is, kun je nooit écht goed naast elkaar zetten wat voordeliger is. Een combinatie van een kachel en reguliere verwarmingsbronnen zou het beste zijn. Dat kan volgens Kooij zeker winst opleveren. 'Een cv-systeem standaard instellen op 15 graden en de piekverwarming met een lokale verwarmingsbron in ruimtes waar je stil gaat zitten. Dat is altijd de beste manier om efficiënt met warmte om te gaan'.

Naast prijsoverwegingen overwegen ook steeds meer mensen een kachel te nemen om onafhankelijker te zijn. Zij willen kunnen terugvallen hun eigen verwarmingsbron als bijvoorbeeld het stroomnet uitvalt of de gastoevoer wordt stop gezet. 'Daar zou een houtkachel prima in kunnen voorzien', denkt Kooij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen