Duurzaamheid18 sep '22 08:26Aangepast op 19 sep '22 10:28

Activisten mijden klimaattop Egypte: geen duurzaam vervoer

Auteur: ANP

Over een paar maanden is er weer een klimaattop: de COP27. Waar de klimaattop van vorig jaar nog veel klimaatactivisten trok, is het nog maar de vraag hoe dat komende top zal zijn. Die wordt namelijk gehouden in Sharm-el-Sheikh, een badplaats in Egypte, maar er is vrijwel geen duurzame manier om daarheen te reizen.

Over een paar maanden is er weer een klimaattop: de COP27. Waar de klimaattop van vorig jaar nog veel klimaatactivisten trok, is het nog maar de vraag hoe dat komende top zal zijn.
Over een paar maanden is er weer een klimaattop: de COP27. Waar de klimaattop van vorig jaar nog veel klimaatactivisten trok, is het nog maar de vraag hoe dat komende top zal zijn. (ANP / REX by Shutterstock)

Vorig jaar werd de klimaattop gehouden in Glasgow. Destijds werd er een speciale 'klimaattrein' in het leven geroepen. Die reed van Nederland naar Glasgow, waardoor veel afgevaardigden en klimaatactivisten op een duurzame manier konden reizen. Maar met de trein naar een uithoek in Egypte is niet mogelijk, dus moeten veel deelnemers noodgedwongen met het vliegtuig. Het is mogelijk om de CO2-uitstoot van die vlucht te compenseren, maar dat krijgt over het algemeen veel kritiek.

Rainbow Warrior

Sharm-el-Sheikh is dus niet bereikbaar per trein, maar per schip is het wel mogelijk, omdat het aan de Rode Zee ligt. Een schip van Greenpeace, Rainbow Warrior genaamd, is afgelopen week vertrokken op weg naar de klimaattop. Ook reisorganisatie Fair Ferry had het idee om per boot klimaatactivisten naar Egypte te brengen, maar dat plan mislukte. Volgens oprichter Karel de Boer konden ze namelijk niet een geschikt schip vinden.

Lees ook | Oudere belegger hecht meer waarde aan duurzaamheid


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen