Duurzaamheid16 sep '22 15:38Aangepast op 19 sep '22 10:23

Kabinet wil door met prijsplafond voor gas en stroom

Auteur: ANP

Waar het kabinet eerder nog geen concrete toezegging deed, lijkt het nu evident dat het prijsplafond voor stroom en gas er wel degelijk gaat komen. Die principeafspraak is vanochtend gemaakt in een overleg met energiemaatschappijen, melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Komend weekend moet blijken of het mogelijk is zo'n prijsplafond daadwerkelijk in te voeren, en op welke termijn.

(ROBIN UTRECHT)

Overleg tussen het kabinet en energiemaatschappijen had eigenlijk op vrijdag al tot afspraken moeten leiden, maar dat is uiteindelijk niet gelukt. Op maandag wordt er verder gesproken. De partijen krijgen in de tussentijd de opdracht om te onderzoeken wanneer het prijsplafond kan worden ingevoerd.

In Den Haag wordt vurig gehoopt dat het plafond zo snel mogelijk ingevoerd kan worden, maar de vrees is dat met name de leveranciers dit niet of te laat voor elkaar zullen krijgen. Hoe zo'n maximumprijs er precies uit komt te zien, is nog onderwerp van koortsachtig overleg en berekeningen, zeggen ingewijden. Er liggen nog 'een stuk of vijf' varianten op tafel. Het kabinet heeft meerdere keren gezegd vooral maatregelen te willen nemen die vooral mensen helpen met lage en middeninkomens. Maar, zo klinkt het vanuit politiek Den Haag, hoe gerichter de maatregel, hoe moeilijker hij is in te voeren.

Meest voor de hand ligt dus dat het kabinet op Prinsjesdag een prijsplafond zal introduceren dat geldt voor iedereen, maar gekoppeld is aan het energieverbruik: tot een gemiddeld verbruik (1500 m3 gas en 2500 kWh stroom per jaar) betaal je de vastgezette prijs, daarboven betaal je de volle mep.

Lees ook | Jetten: prijsplafond op energie serieuze optie, maar niet dit jaar

Het kabinet is op zoek naar mogelijkheden om huishoudens te compenseren voor de hoge kosten voor levensonderhoud, met name doordat de energieprijzen bijzonder hoog zijn opgelopen. Het instellen van een prijsplafond zou kunnen helpen. De verwachting is niet dat het plafond voldoende zal zijn om de hele koopkrachtvermindering te compenseren. Er zijn meer steunmaatregelen in de maak.

Lees ook | Economen: 'Overweeg verhuurverbod voor tochtige woningen'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen