Duurzaamheid21 sep '22 13:20Aangepast op 21 sep '22 14:56

Brussel geeft groen licht voor investeringen in waterstofproductie

Auteur: Matthijs Meerman

Nederland is één van de dertien EU-landen die van de Europese Commissie mogen investeren in de ontwikkeling van groene waterstof. Ze mogen in totaal 5,2 miljard investeren in de productie en de infrastructuur die daarvoor nodig is. Volgens Eurocommissaris Margrethe Verstager gaat het om 'zeer ambitieuze' projecten.

Het project van de EU heet Hy2Use. Hierin werken 29 bedrijven samen met 13 EU-landen. Naar verwachting wordt de staatssteun van 5,2 miljard nog aangevuld met private investering. Hiermee loopt het bedrag op tot 7 miljard euro. Bedrijven die meedoen zijn onder andere Air Liquide Nederland, HyCC en Shell. De verwachting is dat de eerste waterstoffabrieken tussen 2024 en 2026 operationeel zullen zijn.

De Europese Comissie wil de productie van groene waterstof flink opvoeren. Volgens Commissievoorzitter Ursula von der Leyen is hernieuwbare waterstof een 'game-changer'. Vorige week kondigde ze al aan dat er een Europese Waterstof Bank komt. Deze bank moet de ontwikkeling van de waterstofmarkt stimuleren. De bank heeft vooralsnog 3 miljard euro beschikbaar. De andere twaalf landen die in Hy2Use samenwerken zijn Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Polen, Portugal, Slowakije, Spanje en Zweden.

Lees ook | Tata Steel gaat inzetten op staalproductie met waterstof

Lees ook | Primeur: Duitsland gebruikt waterstoftreinen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen