Duurzaamheid21 sep '22 13:05Aangepast op 21 sep '22 14:56

Gasprijs stijgt na toespraak Poetin

Auteur: Bram van Eijndhoven

De gasprijs is weer flink aan het stijgen na de toespraak van de Russische president Vladimir Poetin. De vrees voor een verdere escalatie van de oorlog in Oekraïne drijft de prijs vanochtend boven de 210 euro per megawattuur gas, terwijl die gisteren nog rond de 195 euro bleef hangen. Zo lijkt er een einde te zijn gekomen aan de dalende trend die vorige week werd ingezet.

Image
(ANP / Jeffrey Groeneweg)

Poetin kondigde in zijn toespraak aan over te gaan tot 'gedeeltelijke mobilisatie' wat inhoudt dat hij zo'n 300.000 reservisten met gevechtservaring op de been gaat brengen. Hoe langer de oorlog in Oekraïne voortduurt, hoe kleiner de kans dat Rusland de gasleveringen aan Europa zal hervatten. De Russen hebben onder andere de gastoevoer naar Duitsland via de Nord Stream 1-pijpleiding al stilgelegd, met grote gevolgen voor de Duitse industrie.

Lees ook | Rusland mobiliseert en voert wapenproductie op

Gisteren zakte gasprijs nog tot het laagste niveau in twee maanden omdat handelaren reageerden op de maatregelen die Europese landen nemen om bedrijven en huishoudens te compenseren met hun torenhoge energierekening. De gasprijs daalde op het laagste punt naar 174 euro per megawattuur, vandaag lag die dus alweer ruim 20 procent hoger.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen