Duurzaamheid27 sep '22 06:22Aangepast op 27 sep '22 09:26

'Significante rol mogelijk voor kerncentrales'

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Zowel grote als kleine kerncentrales kunnen een 'significante rol' in het Nederlandse energiesysteem gaan vormen én bijdragen aan het verminderen van onze afhankelijkheid van import van zeldzame (fossiele) grondstoffen. Dat blijkt volgens De Telegraaf uit een grote studie die op verzoek van D66-minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) is gemaakt onder leiding van onafhankelijke experts van adviesbureau Witteveen+Bos.

(ANP / Peter Hilz)

Lees ook | 'Betrek burgers bij kernenergie'

Coalitieakkoord

In het coalitieakkoord van VVD, D66, CDA en CU zijn plannen opgenomen om twee grote nieuwe kerncentrales te bouwen. Ook wordt de levensduur van de bestaande kerncentrale (in Borssele) verlengd, nu daar al decennia veilig CO2-vrije stroom wordt geproduceerd. Minister Jetten vroeg diverse onafhankelijk ingenieurs- en adviesbureaus om een scenariostudie te maken naar de rol van meer kernenergie in Nederland. De onderzoekers hebben daarbij recent kennis opgehaald in andere landen waar al kerncentraleprojecten zijn gestart (zoals het Verenigd Koninkrijk, Polen en Finland).

Lees ook | Kamer: steek na groen label uit Brussel ook geld in kernenergie

Uit het uitgebreide rapport blijkt dat, als gekozen wordt voor kernenergie en geen overschrijdingen van bouwtijd en budget plaatsvinden, 'er een significante rol' voor deze vorm van CO2-vrije energie in Nederland plaats krijgt. 'Wanneer er geen kernenergie voorkomt in de Nederlandse productiemix, neemt de afhankelijkheid voor import van energie toe', blijkt ook uit het rapport.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen