Duurzaamheid27 sep '22 10:25Aangepast op 27 sep '22 13:34

Organisaties eisen klimaatactie van hun regering

Auteurs: ANP en Mark van Harreveld

Wereldwijd eisen meer dan twintig organisaties van hun regering dat hun land strengere klimaatdoelen opstelt en naleeft. 'Klimaatactie is een wettelijke plicht', schrijven ze in een open brief die verstuurd is door het Climate Litigation Network. De organisaties stappen naar de rechter wanneer overheden geen gehoor geven aan de oproep.

Jongeren uit het hele land roepen op tot een beter klimaatbeleid en protesteren tegen de klimaatplannnen uit de Miljoenennota
Jongeren uit het hele land roepen op tot een beter klimaatbeleid en protesteren tegen de klimaatplannnen uit de Miljoenennota (ANP / ANP / Jeroen Jumelet)

Juridische organisaties uit onder andere Frankrijk, Zweden, Brazilië, Australië, Zuid-Afrika, Italië en België roepen hun regeringsleiders op de klimaatcrisis aan te pakken. 'In opeenvolgende verdragen en besluiten beloofde u de uitstoot van broeikasgassen te verminderen', schrijven ze. 'Maar de meest recente wereldwijde maatregelen van landen laten zien dat we totaal niet op koers zijn om de doelen te halen.'

Lees ook | 'Kabinet overwoog stilleggen bedrijven om Urgenda-vonnis'

Urgenda als voorbeeld

'Na decennia van loze beloften is het tijd voor echte actie en verantwoording', vinden de organisaties. Ze treden mogelijk in de voetsporen van de Nederlandse klimaatorganisatie Urgenda, die de Nederlandse overheid aansprakelijk stelde. Daardoor bepaalde de Hoge Raad dat Nederland de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met een kwart moest verminderen ten opzichte van 1990. Ook in Duitsland heeft het hof na rechtszaken besloten dat de klimaatwet strenger moet.

Klimaatrechtzaken

Het Climate Litigation Network laat weten dat dit het begin is van de 'Climate Trials'. Dat is een golf van klimaatrechtszaken tegen regeringen die geen krachtige actie hebben ondernomen en daardoor 'de basisrechten van hun bevolking in gevaar brengen'. Dat komt omdat klimaatverandering kan leiden tot onder meer gevaarlijke overstromingen, extreme droogte en hitte.

Lees ook | Kabinet trekt 6 tot 7 miljard extra uit voor klimaatmaatregelen

Hoop verliezen

De Italiaanse advocaat Filippo Sotgiu die bij zijn regering aanklopt voor meer actie zegt dat 'mensen inmiddels hoop en vertrouwen verliezen'. 'Daarom wenden activisten over de hele wereld zich tot de wet om ervoor te zorgen dat ons lijden en mensenrechtenschendingen tot een minimum worden beperkt.'

Ook Urgenda heeft de brief ondertekend. Voorlopig is de organisatie niet van plan de Nederlandse overheid opnieuw voor de rechter te slepen. 'Wel proberen we ervoor te zorgen dat het geld dat is vrijgemaakt om klimaatverandering tegen te gaan zo snel mogelijk wordt ingezet', zegt directeur Marjan Minnesma. Ook helpt de Nederlandse organisatie partijen in andere landen die al een klimaatzaak zijn gestart tegen hun regering, zoals in Australië en Italië.

Lees ook | Jetten: 'Geen zekerheid dat we de komende jaren Urgenda-doelen wél halen'

Klimaatwetenschappers

Ondertussen vindt vandaag de bijeenkomst Het Klimaatonderzoek Initiatief Nederland (KIN) plaats voor alle soorten klimaatwetenschappers. Van Pool-onderzoekers en ecologen tot psychologen en juristen. Met als doel: beter gaan samenwerken. Veel wetenschappers zijn nu bezig met eigen projecten, maar omdat het nu heel snel gaat met de klimaatverandering, moet er worden nagedacht wat de grote, overkoepelende vragen zijn die beantwoord moeten worden. En welk onderzoek de grootste haast heeft.

‘Samenwerken is niet altijd makkelijk, maar wel nodig en heel erg mogelijk', zegt president van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen Marileen Dogterom.

‘Het vergt motivatie. Maar ik denk dat iedereen gezamenlijke urgentie voelt bij dit onderwerp en ook heel goed begrijpt dat het zonder die samenwerking veel te langzaam gaat. (...) Je moet leren om naar elkaar te luisteren. Dat is zeker nodig.’

Lees ook | 'Krapte arbeidsmarkt staat klimaatdoelen in de weg'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen