Duurzaamheid1 okt '22 10:05

Britten in de maag met duizenden spookvluchten

Auteur: BNR Webredactie

In het Verenigd Koninkrijk zijn sinds 2019 maar liefst 5000 vliegtuigen zonder enige passagiers vertrokken of aangekomen. Dat blijkt uit onderzoek van de Civil Aviation Authority, schrijft The Guardian. Nog eens 35000 vluchten vlogen met minder dan 10 procent van de stoelen gevuld. Klimaatactivisten noemen de onthullingen 'schokkend'.

Lees ook | Ryanair: Hogere vliegtaks is een 'overval'

De luchtvaartsector is verantwoordelijk voor meer koolstofuitstoot dan elke andere sector waar consumenten gebruik van maken, en wordt vooral veel gebruikt door een kleine minderheid van frequente vliegers. Om het aantal spookvluchten te verminderen, is volgens klimaatactivisten een extra belasting op vliegtuigbrandstof nodig en moet de verdere uitbreiding van vliegvelden kritisch worden bekeken. Ook de Britse regering noemt de spookvluchten schadelijk voor het milieu.

Image
(ANP / Alamy Limited)

Transparantie

Het is niet duidelijk waarom er nog steeds zoveel spookvluchten vliegen, aangezien vliegtuigmaatschappijen daar geen data over publiceren. Voorheen werden spookvluchten door maatschappijen ingezet om bij te weinig vluchten hun luchthavenslots niet te verliezen, maar die regels zijn tijdens de coronapandemie aangepast. Mogelijke andere redenen zijn covid-repatriëringsvluchten en het verplaatsen van toestellen, maar die konden niet worden bevestigd.

Lees ook | 'Vakantie wordt op deze manier voor de elite'

'De publicatie van deze data is een stap in de juiste richting, maar er is meer transparantie nodig om erachter te komen waarom deze inefficiënte en vervuilende praktijken nog steeds plaatsvinden, en om vliegtuigmaatschappijen verantwoordelijk te stellen', zegt Tim Johnson van de Aviation Environment Federation. Volgens een woordvoerder van het Britse ministerie van Transport wordt er samen met de Civil Aviation Authority gewerkt om die transparantie te bewerkstelligen.

Corona

Uit de data blijkt dat sinds 2019 maandelijks gemiddeld 130 volledig lege vluchten van of naar Britse vliegvelden vlogen. Ook tijdens en na de coronapandemie bleef dit aantal ongeveer gelijk, wat erop duidt dat de pandemie geen invloed had op het aantal spookvluchten. Sinds begin 2020 vlogen er gemiddeld zo'n 1200 vluchten met minder dan 10% van de stoelen gevuld. De meeste van deze vluchten, ruim 80%, vertrokken van of naar buitenlandse bestemmingen.

Lees ook | Aantal vluchten nog altijd ruim onder niveau van voor corona

Een woordvoerder van Airlines UK vindt dat het wel meevalt met de omvang van dit probleem. 'Er zijn tussen 2019 en 2022 miljoenen vluchten gearriveerd en vertrokken in het Verenigd Koninkrijk. Daarvan vertrok slechts een fractie met geen of weinig passagiers, en met uiteenlopende, door de coronapandemie gedreven operationele redenen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen