Duurzaamheid2 okt '22 11:00Aangepast op 2 okt '22 16:22

Spanje moet jaarlijks miljarden investeren om klimaatdoelen te halen

Auteur: Jorn Lucas

Om de Europese klimaatdoelstellingen te halen, zal Spanje jaarlijks tientallen miljarden moeten investeren in verduurzaming van het land. Dat staat in een rapport van McKinsey dat eerder deze week is gepubliceerd. 'Dan hebben we het over jaarlijks gemiddeld 85 miljard euro', zegt Spanje-correspondent Jorn Lucas.

De Europese Commissie heeft als doel gesteld dat de Europese Unie in 2050 energieneutraal is. Om dat te halen zal Spanje flink aan de bak moeten. Volgens het rapport moet vooral geld worden gestoken in transport, energie en de bouw. Uit eerder onderzoek bleek al dat 80 procent van de woningen in Spanje niet zuinig zijn, vooral op het platteland.

Lees ook | Hoe Spanje met Europees geld miljoenen huizen gaat verduurzamen

Om in 2050 energieneutraal te zijn, is er volgens McKinsey een injectie van gemiddeld 85 miljard euro per jaar nodig. Dat komt neer op ruim 6 procent van het Spaanse bbp. De investering zou ruim één miljoen banen per jaar moeten opleveren.

Waterstof

Volgens het rapport heeft Spanje voldoende bronnen om energieneutraal te kunnen worden. 'Zonne- en windenergie kunnen worden gebruikt voor de ontwikkeling van groene waterstof, zo stelt McKinsey. Daarnaast heeft Spanje een goede infrastructuur voor het transport van aardgas, die ook gebruikt kan worden voor het vervoer van waterstof', zegt Jorn Lucas.

Spanje is, na Italië, de grootste ontvanger van geld uit het Europese coronaherstelfonds. Deze 200 miljard euro moet onder meer besteed worden aan verduurzaming van het land.

Windmolenpark in de buurt van Sevilla
Windmolenpark in de buurt van Sevilla (Unsplash)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen