Duurzaamheid30 sep '22 16:20

Kabinet wil verlichting (snel)wegen mogelijk uitzetten

Auteur: BNR Webredactie

In strijd tegen de hoge energieprijzen wil het kabinet kijken naar manieren om mindere energie te verbruiken. Minister Rob Jetten, van Klimaat en Energie, wil daarom kijken hoe er overdag meer bespaard kan worden op stroomverbruik. Ook wordt er gekeken of verlichting langs (snel)wegen 's avonds uit kan.

Minister Rob Jetten, van Klimaat en Energie, wil daarom kijken hoe er overdag meer bespaard kan worden op stroomverbruik. Ook wordt er gekeken of verlichting langs (snel)wegen 's avonds uit kan.
Minister Rob Jetten, van Klimaat en Energie, wil daarom kijken hoe er overdag meer bespaard kan worden op stroomverbruik. Ook wordt er gekeken of verlichting langs (snel)wegen 's avonds uit kan. (ANP / Associated Press)

Voorwaarde is daarbij wel dat de verkeersveiligheid niet in het geding komt, zei Jetten na afloop van extra beraad met zijn EU-collega's over de elektriciteitsprijzen. Ook de overheid zelf moet op elektriciteit besparen en minder lichten in de kantoren op bijvoorbeeld het Binnenhof laten branden, erkende hij.

Lees ook | 'Inflatie komt voor aanzienlijk deel niet door Nederlands beleid'

De ministers werden het erover eens dat er minder stroom moet worden verbruikt in Europa en spraken onder meer af dat de lidstaten meer zullen besparen. Zo komt er een verplichting om tijdens de piekuren 5 procent minder te verbruiken.

Solidariteitsheffing

'Voor Nederland levert dat echter niet zoveel op', aldus Jetten. Hij ziet op de korte termijn vooral heil in een andere afspraak, namelijk dat stroomproducenten die fossiele brandstoffen gebruiken (kolen, olie, gas) een stukje winst als 'solidariteitsheffing' inleveren om kwetsbare huishoudens en kleine bedrijven te helpen met het betalen van de rekening. Jetten verwacht dat dit volgend jaar 2,8 miljard euro zal opleveren, wat zal worden voorgeschoten door het Rijk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen