Duurzaamheid30 sep '22 17:23Aangepast op 6 okt '22 08:54

Waarom de inflatie in Nederland hoger is dan in andere EU-landen

Auteur: ANP

Nederland doet het uitzonderlijk slecht als het gaat om inflatie. Vandaag werd bekend dat onze inflatie op jaarbasis is gestegen tot 17,1 procent. Veel hoger dan de landen om ons heen. Alleen de Baltische staten doen het slechter. Volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS heeft dat te maken met onze sterk geliberaliseerde energiemarkt.

Door de inflatie schieten bijvoorbeeld ook energieprijzen omhoog.
Door de inflatie schieten bijvoorbeeld ook energieprijzen omhoog. (Jan Willem van Hofwegen/ WorldWidePhotoWeb)

Door die sterke liberalisering kunnen energiebedrijven in Nederland de hogere gastarieven veel makkelijker doorberekenen aan huishoudens. Van Mulligen stelt dat er waarschijnlijk verschillende redenen zijn voor het verschil met de Europese inflatie, die is berekend op 10 procent.

Lees ook | Inflatie stijgt naar ruim 17 procent in september

Hij denkt dat de manier waarop het CBS de energieprijzen meet ook een rol speelt. Die manier kan van land tot land verschillen. In Nederland wordt iedere maand gekeken wat het kost om een nieuw energiecontract af te sluiten. In normale tijden is dat volgens Van Mulligen een geschikte manier om de energieprijzen te meten. Maar nu kan het de inflatiecijfers extra opdrijven. In de praktijk hoeven lang niet alle huishoudens iedere maand een nieuw energiecontract af te sluiten.

Meetmethode

Hugo Erken, econoom bij Rabobank, onderschrijft die visie. Hij denkt dat het verschil in meetmethoden zelfs de belangrijkste reden is voor het verschil. Dat komt omdat er ook andere graadmeters zijn voor de toename van het prijsniveau en daar zijn de verschillen tussen landen kleiner. Die andere cijfers zijn alleen nu nog niet bekend.

Lees ook | Inflatie eurozone ook naar hoogste niveau ooit

Hij bevestigt dat de sterke liberalisatie op de energiemarkt een rol kan spelen bij het sterke oplopen van de energieprijzen in Nederland. Verder wijst hij op het feit dat Nederland al jaren een echt gasland is. Voor onze energie zijn we hier veel meer afhankelijk van gas en minder van bijvoorbeeld olie. Dat pakt nu ongunstig uit omdat de gasprijzen veel harder zijn gestegen dan de olieprijzen.

Lees ook| CBS: Inflatie stijgt naar ruim 14 procent


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen