Duurzaamheid3 okt '22 16:45Aangepast op 3 okt '22 17:14

'ACM negeerde waarschuwingen overbelasting elektriciteitsnet'

Auteur: Remy Kock

De Autoriteit Consument en Markt was zich jarenlang bewust van de risico's van een mogelijke overbelasting van het elektriciteitsnet. Dat meldt Nieuwsuur. De toezichthouder zou met name hebben gelet op het laag houden van de kosten, waardoor het net onvoldoende werd uitgebreid.

Op het stroomnet aangesloten worden duurt vaak maanden.
Op het stroomnet aangesloten worden duurt vaak maanden. (ANP)

Onder meer netbeheerders, onderzoekers en wetenschappers zeggen tegen Nieuwsuur dat de ACM meer ruimte had kunnen en moeten bieden voor investeringen. Die claims worden door de toezichthouder zelf tegengesproken, waarbij wordt benadrukt dat er behoedzaam is geopereerd om te voorkomen dat er onnodige investeringen werden gedaan.

Lees ook | Rijk pakt met miljardeninvestering regie stroomnetten terug

De wachtrij om aangesloten te worden op het elektriciteitsnet is enorm. Ruim 6700 bedrijven en maatschappelijke instellingen staan al op de wachtlijst, en nieuwe aanvragen worden pas na maanden of zelfs jaren behandeld. Daarmee wordt de economische groei én de energietransitie afgeremd. Ook heeft het effect op de uitbreidings- en verduurzamingsambities van bestaande bedrijven, die daarmee niet verder kunnen.

WRR

En de huidige situatie had voorkomen kunnen worden, zo oordelen de experts. Mits ACM minder strikt op kosten had getoetst. In 2008 stroomden de eerste waarschuwingen vanuit de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) al bij de ACM binnen, dat een mogelijke energietransitie om forse investeringen in het net zou vragen. Volgens onderzoekers is er vooral gekoerst op efficiëntie en lage kosten, terwijl langetermijndoelen zoals duurzaamheid minder aandacht kregen.'

Lees ook | Minister Jetten weert China van Nederlands stroomnet

Dit had deels voorkomen kunnen worden als de ACM minder strikt op kosten had getoetst. Al in 2008 waarschuwt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) dat de energietransitie vraagt om forse investeringen in het elektriciteitsnet. Er zou volgens de onderzoekers 'vooral gekoerst' zijn op efficiëntie en lage kosten, terwijl langetermijndoelen zoals duurzaamheid 'minder aandacht dreigen te krijgen'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen