Duurzaamheid13 okt '22 07:32Aangepast op 13 okt '22 09:54

Ondernemers 'moeten wel' verduurzamen

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Bijna acht van de tien bedrijven zegt dit jaar maatregelen te hebben genomen om te verduurzamen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een enquête. Volgens Investico gebeurt er echter veel te weinig. Volgens Hans Biesheuvel van ondernemersvereniging ONL doen de bedrijven hun best, 'ze moeten wel anders overleven ze niet'.

Uit het onderzoek van het CBS blijkt dat bijna 80 procent van de ondervraagde bedrijven zegt maatregelen te hebben genomen om duurzamer te werken. Eén op de drie bedrijven vindt dat het helemaal of grotendeels duurzaam werkt. Volgens Biesheuvel werken bedrijven vaak als onderdeel van een keten, waar de eisen voor verduurzaming steeds strenger worden. 'En als je mee wil blijven doen, dan moet je wel.'

Energieprijzen stijgen fors

Door de Russische inval in Oekraïne zijn de prijzen voor gas, elektriciteit en brandstoffen hard gestegen, waardoor het mogelijk aantrekkelijker is geworden voor bedrijven om energiebesparende maatregelen te nemen. Dit deden vooral vastgoedverhuurders en bedrijven in de cultuur-, sport- en recreatiebranche. Vervoersbedrijven gaven vaker aan hun uitstoot te willen beperken.

Bijna acht van de tien bedrijven zegt dit jaar maatregelen te hebben genomen om te verduurzamen, meldt het Centrraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een enquête. Volgens Investico gebeurt er echter veel te weinig.
Bijna acht van de tien bedrijven zegt dit jaar maatregelen te hebben genomen om te verduurzamen, meldt het Centrraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een enquête. Volgens Investico gebeurt er echter veel te weinig. (ANP / Dirk Hol)

'Bedrijven zetten te weinig in op verduurzamen'

Uit gegevens van onderzoeksplatform Investico blijkt echter dat bedrijven veel te weinig hebben ingezet op energiebesparing, ondanks een landelijke wet die ze verplicht om te investeren in energiezuinige pompen, machines en isolatie. Zes op de tien bedrijven die de afgelopen drie jaar een bezoek van een inspecteur kregen, voldeden niet aan die besparingsregels, blijkt uit onderzoek in samenwerking met Trouw en De Groene Amsterdammer.

Handhaven blijkt . lastig

Investico-onderzoeker Bijou van der Borst merkt op dat er wel een wettelijke plicht is om te verduurzamen, maar dat het te moeilijk is om het te handhaven. 'De omgevingsdiensten handhaven er wel op, maar ze weten niet precies en hoeveel bedrijven onder de regels vallen. Je moet een bepaald gas- en of stroomverbruik hebben, om onder die plicht te vallen.'

Probleem is echter dat die omgevingsdiensten niet zomaar de verbruikscijfers van die bedrijven mogen inzien. 'Dus moeten ze eerst uitvinden of een bedrijf onder de plicht valt, en of die terugverdientijd voor zo'n bedrijf geldt.'

Bedrijven weten niet hoe

Een herkenbaar beeld voor Biesheuvel. 'Er is veel gaande, zeker het mkb worstelt niet alleen met de energiecrisis maar ook met de stijgende inflatie. En veel bedrijven weten gewoon niet hoe ze moeten verduurzamen en wat voor hen specifiek de beste stappen zijn.'

Volgens het CBS zegt een kwart van de ondernemers belemmerd te zijn bij het verduurzamen omdat ze afhankelijk waren van een externe partij, zoals een leverancier. Ook zou er te weinig geld zijn voor verduurzaming.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen