Duurzaamheid18 okt '22 16:01Aangepast op 19 okt '22 10:46

Europese Commissie oppert 'pieklimiet' voor gasprijs

Auteur: ANP

Om de torenhoge energierekeningen te drukken komt de Europese Commissie met een voorstel voor een flexibele pieklimiet. Daarnaast zouden EU-landen 15 procent van hun gas samen gaan inkomen en wordt er gewerkt aan een nieuwe richtprijs voor gas. De Europese Commissie hoopt daarmee de lidstaten, die al maanden touwtrekken over bijvoorbeeld een gasprijsplafond, later deze week op een Europese top op één lijn te krijgen.

De Europese Commissie denkt aan een flexibele pieklimiet om de hoge energieprijzen te drukken.
De Europese Commissie denkt aan een flexibele pieklimiet om de hoge energieprijzen te drukken. (Peter Hilz )

Al maanden is er sprake van burgers en bedrijven in de Europese Unie die hun gas- en elektriciteitsrekening niet langer kunnen betalen. Een meerderheid van de EU-landen wil dat probleem te lijf met een maximumprijs voor gas, maar ze stuiten op verzet van onder andere Nederland en Duitsland. Ook de Europese Commissie wil nog niet aan een prijsplafond. Ze vrezen dat leveranciers Europa daardoor misschien links zouden laten liggen en de prikkel wegvalt om zuinig te zijn met gas en stroom.

Op hol

Maar de energiemarkt is wel degelijk op hol, erkent ook de commissie al langer. De gasopslagen zijn met hangen en wurgen en tegen grof geld vol gekregen, maar dat kan voor de volgende winter weleens nog veel moeilijker worden. En een uitweg uit de energiecrisis is, nu bijvoorbeeld het conflict met Rusland alleen maar hoger oplaait, niet in zicht.

Lees ook | Europese Commissie wil gasprijzen stabiliseren

Daarom wil het dagelijks bestuur van de EU toch krachtiger ingrijpen. Zo wil zij 'heel korte' pieken in de toonaangevende Nederlandse prijsindex TTF als de nood aan de man is kunnen afvlakken met een tijdelijke 'dynamische prijslimiet'. Op de Nederlandse gasbeurs mag gas dan niet duurder worden verkocht dan dit maximum. Prijzen mogen gedurende de dag ook slechts binnen bepaalde waarden bewegen.

Nieuwe richtprijs

Ondertussen ontwerpt de Europese markttoezichthouder een nieuwe richtprijs voor lng (vloeibaar gas). Die moet minder worden beïnvloed door de grillige en vaak torenhoge prijs van pijpleidinggas uit Rusland dan de TTF. De commissie hoopt 'dat de markt die benchmark dan als representatief accepteert', zegt een hoge EU-ambtenaar. Hij wil nog geen bedragen noemen waaraan de commissie zou denken.

Lees ook | Gas en stroom worden weer goedkoper

De EU-landen moeten verder 15 procent van hun gas samen gaan inkopen. Daardoor kunnen ze een lagere prijs bedingen, verwacht de commissie. Meer dan dat vindt zij niet verstandig, omdat gespreide inkoop ook minder afhankelijk maakt.

'Ver uiteen'

De EU-leiders buigen zich donderdag in Brussel over de commissievoorstellen. De opvattingen liggen nog ver uiteen. De royale steunmaatregelen die bijvoorbeeld Duitsland en Nederland hebben aangekondigd zijn hen ook op het verwijt komen te staan dat zij weinig solidair zijn met armere lidstaten.

De ingrepen die de commissie voorstelt hebben niet meteen een rechtstreekse weerslag op de energieprijs. Maar door te tonen dat de EU ingrijpt kalmeren de markten al wel, hoopt Brussel.

Lees ook | Als gasprijs zakt, kan inflatie dalen naar 6 procent


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen