Duurzaamheid21 okt '22 10:21

TNO: Verduurzamen moet sneller, helpt ook koopkracht

Auteur: BNR Webredactie

Het verduurzamen van woningen moet en kan veel sneller. Dat zou ook bijdragen in het versterken van de koopkracht, zo stelt onderzoeksbureau TNO in een rapport. Het bureau stelt dat het huidige kabinetsbeleid te 'vrijblijvend' is als het gaat om de aanpak van verduurzaming.

Het onderzoeksbureau stelt dat de politiek prioriteit moet geven aan de verduurzaming van woningen en dat er een nationaal isolatieprogramma nodig is met scherpe doelen om de 1,5 miljoen slecht geïsoleerde woningen zo snel mogelijk te verduurzamen in de komende vijf jaar. Ook moet de overheid meer de regie nemen en financiële rugdekking geven voor de lange termijn. Daarmee moet het voor het bedrijfsleven aantrekkelijker worden om te investeren.

Het verduurzamen van woningen moet en kan veel sneller. Dat zou ook bijdragen in het versterken van de koopkracht, zo stelt onderzoeksbureau TNO in een rapport.
Het verduurzamen van woningen moet en kan veel sneller. Dat zou ook bijdragen in het versterken van de koopkracht, zo stelt onderzoeksbureau TNO in een rapport. (ANP / Venema Media)

Op dit moment ligt de verduurzaming van huizen onder het vereiste niveau, ziet wetenschappelijk directeur André Faaij van TNO-energietransitie. 'Ongeveer 30.000 huizen worden per jaar volledig verduurzaamd, dus van het gas afgehaald. Ongeveer 100.000 huizen worden volledig geïsoleerd, waardoor het energielabel omhoog gaat. Maar daar staat tegenover dat we afgesproken hebben dat er 300.000 huizen ieder jaar volledig verduurzaamd moeten worden. Dat moeten we ook decennialang volhouden, willen we de doelstellingen voor de energietransitie halen.'

'Energiebedrijven zijn traag'

Een verplichte verduurzaming van huizen moet gaan helpen om de transitie te versnellen, vindt Faaij. 'Je kan dat ook voor de energiesector stellen. Zij kunnen een rol spelen in het aanbieden van hele pakketten aan hun klanten. Daar ligt een grote kans, want nu verkopen ze alleen kilowattuur stroom en kubieke meters gas. Ze zouden ook een service kunnen bieden voor apparatuur en onderhoud. Daar zijn energiebedrijven heel traag in', stelt Faaij.

Lees ook | 'Europa komt zonder Russisch gas in nog grotere energiecrisis'

Het mes van de woningverduurzaming snijdt volgens TNO 'aan vijf kanten'. Niet alleen draagt het bij aan de klimaatdoelen en wordt de koopkrachtdaling teruggebracht, ook de energiearmoede wordt daarmee bestreden, de afhankelijkheid van ondemocratische landen verkleind en de economie versterkt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen