Duurzaamheid24 okt '22 19:45

Jetten: EU wil praten over compensatie klimaatschade arme landen

Auteur: ANP

De Europese Unie wil wel praten met arme landen over een bijdrage aan de schade die ze lijden door overstromingen en andere gevolgen van klimaatverandering. De EU wil op de aanstaande klimaattop 'met een open houding' het gesprek aangaan met deze landen, die honderden miljarden euro's eisen, zegt klimaatminister Rob Jetten.

Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, op het Binnenhof voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad.
Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, op het Binnenhof voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad. (ANP/Bart Maat)

Juist kwetsbare ontwikkelingslanden in Afrika en Azië voelen de steeds vaker optredende weersextremen van het veranderende klimaat het meest. Terwijl ze daarvoor zelf vaak niet verantwoordelijk zijn, memoreert Jetten. Hij begrijpt daarom wel dat ze aankloppen bij ontwikkelde landen. Maar die vrezen een gepeperde rekening en houden tot dusver de boot af.

Meedenken over compensatie

Toch hebben de klimaatministers van de EU-landen afgesproken om op de klimaattop in Egypte over twee weken 'mee te denken' over compensatie, zegt Jetten. Hij wil nog niets kwijt over hoe die eruit zou moeten zien en hoeveel Europa op tafel zou moeten leggen. 'Begin nu eerst door gewoon te erkennen dat er sprake is van schade en verlies en de open houding om daar samen oplossingen voor te vinden.'

Lees ook | Brussel wil verplichte stroombesparing op piekmomenten

Als de EU de rest van de wereld mee wil krijgen in de strijd tegen klimaatverandering kan zij ook weinig anders, meent Jetten. Als de unie blijft weigeren om te praten over compensatie 'vrees ik dat een groot deel van de Global South gewoon überhaupt niet met de EU om de tafel wil gaan zitten'. Bovendien raakt klimaatschade in arm Afrika en Azië volgens hem ook de EU. Europa kan zich dan bijvoorbeeld opmaken voor meer 'klimaatvluchtelingen'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen