Duurzaamheid25 okt '22 17:36

Niet te weinig, maar teveel gas in Europa

Auteur: Matthijs Meerman

We hebben teveel gas in Europa. Terwijl veel mensen te maken hebben met een torenhoge energierekening kunnen schepen met lng niet meer aanmeren. De gasbergingen zitten namelijk bijna vol.

Een lng-terminal in Barcelona
Een lng-terminal in Barcelona (ZUMAPRESS.com)

Volgens klimaat- en energieverslaggever Mark Beekhuis komt dit vooral door het warme weer. 'We hebben in Europa er werk van gemaakt om genoeg gas in de opslag te hebben deze winter. Maar door het warme weer verbruiken we nu een stuk minder dan we nodig hebben.' Schepen met lng moeten vaak dagenlang wachten voordat ze kunnen aanmeren.

Lees ook| Shell investeert in groot lng-project Qatar

Persbureau Bloomberg houdt een index bij over lng-schepen. Als schepen twintig dagen aan de kust liggen dan schrijven ze je op. 'Er heeft nog nooit zo'n groot aantal schepen aan de kust stil gelegen,' vertelt Beekhuis. Er komen op dit moment meer dan tachtig schepen met lng per maand in Europa.

Hoge gasprijzen

Maar ondanks deze 'luxepositie' is de ophef volgens hem niet voor niks. Het gas is namelijk nog steeds vijf keer zo duur als vorig jaar, maar wel een stuk goedkoper dan een paar maanden geleden. 'In augustus hebben we zelf de prijs omhoog geduwd, door als EU-landen tegen elkaar op te bieden. Toen lag de prijs uiteindelijk op 350 euro per megawattuur. Inmiddels is dat gedaald naar 90 euro,' aldus de klimaat- en energieverslaggever.

Lees ook| Gasprijs daalt verder: bijna 90 EUR per mWh

Besparen

Beekhuis vindt ook dat er niet te vroeg gejuicht moet worden. Als we een strenge winter hebben dan kunnen we namelijk weer snel met een tekort komen te zitten. 'We moeten er echt goed bij stil staan dat we zoveel mogelijk moeten besparen. Want we moeten ook alvast aan de winter van volgend jaar denken.'

Het besparen van gas is op dit moment dus een belangrijk thema. De overheid probeert met een campagne ervoor te zorgen dat mensen gas gaan besparen. De campagne heet Zet de knop om, en bestaat uit een website met allerlei besparingstips. Volgens Beekhuis kan deze campagne wel verbeterd worden. 'Er staan een hoop goede dingen in, zoals beter isoleren en korter douchen, maar we moeten daar nog harder op inzetten.'

Lees ook| 'Subsidies om te verduurzamen kunnen slecht uitpakken'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen