Duurzaamheid26 okt '22 07:08Aangepast op 26 okt '22 08:13

Hoge bouwkosten belemmeren aanleg zonneparken

Auteur: Jorn Lucas

Geplande projecten voor zonneparken sneuvelen steeds vaker op de tekentafel. Van januari tot augustus 2022 werden er 32 procent minder zonneweides en zonnedaken aangelegd dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van het FD. 'De bouwkosten worden pas over 10 jaar terugverdiend en dat maakt ze onrendabel.'

Geplande projecten voor zonneparken sneuvelen steeds vaker op de tekentafel. Van januari tot augustus 2022 zijn er 32 procent minder zonneweides en zonnedaken aangelegd dan in dezelfde periode vorig jaar.
Geplande projecten voor zonneparken sneuvelen steeds vaker op de tekentafel. Van januari tot augustus 2022 zijn er 32 procent minder zonneweides en zonnedaken aangelegd dan in dezelfde periode vorig jaar. (ANP)

De sterke stijging in energiekosten laat zien dat prijzen moeilijk zijn te voorspellen, schrijft de krant. Want als de stroomprijs de komende jaren gaat dalen, worden deze parken door de hoge bouwkosten onrendabel. Bijkomend probleem is dat ook de rente op de leningen voor de bouw van een zonnepark is verdubbeld. 'Door die hoge initiële kosten worden de parken onrendabel', zegt FD-journalist en auteur van het stuk Carel Grol.

'De businesscase voor grootschalige zonneparken is dood, vandaag de dag', zegt Johannes Duijzer, topman van Sunrock, een bedrijf dat onder meer zonnedaken aanlegt bij bedrijven. 'Alle prijzen zijn gestegen: voor zonnepanelen, voor omvormers, voor personeel. Dat zijn prijsstijgingen met soms tientallen procenten.'

Zonnepanelen duurder

Zo is een park in Doetinchem uiteindelijk toch afgeblazen, ondanks dat de aanleg mede door subsidies startklaar was. 'Het land was ook bouwrijp, maar ze zijn nog een keer door de sommetjes gegaan en hebben besloten toch uit te stellen omdat bijvoorbeeld de zonnepanelen 20 procent duurder waren', zegt Grol.

De afgelopen 10 jaar is er ruim 17 miljard euro aan subsidies toegezegd voor zonne-energie. Volgens Grol is de enig oplossing om meer subsidie te verstrekken. 'Bedrijven zeggen dat de steun omhoog moet.' Want als de energieprijzen hoog zijn, zijn de kosten te dekken. Maar de verwachting is dat de prijs in de toekomst weer gaat dalen, en dan gaat dat niet meer lukken.

Lees ook | Zonnepanelen blijven toch duurkoop

Meerdere parken

Grol verwacht dat er net als in Doetinchem meerdere parken stil komen te liggen. 'De exponentiële groei van zonneweides die we de afgelopen jaren hebben gezien is vorig jaar al afgenomen, En als er nu krimp komt, dan kan het wel zijn dat er veel projecten sneuvelen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen