Duurzaamheid29 okt '22 10:21

Biden gaat naar Egypte voor klimaatconferentie

Auteur: ANP

De Amerikaanse president Joe Biden gaat volgende maand de COP27-klimaattop van de Verenigde Naties in Egypte bijwonen, heeft het Witte Huis vrijdag gemeld. De Democraat belooft dat hij 'de noodzaak van de wereld om te handelen' zal benadrukken.

Joe Biden.
Joe Biden. (ANP / AFP)

De COP27-conferentie zal opnieuw proberen de wereldwijde inspanningen te stimuleren om de klimaatcrisis te vertragen. Biden zal 'de wereldwijde klimaatstrijd bevorderen ten behoeve van de meest kwetsbaren, en hij zal benadrukken dat de wereld moet handelen in dit beslissende decennium', aldus het Witte Huis in een verklaring.

Lees ook | VN maakt gehakt van klimaatplannen landen: niet ambitieus en te weinig actie

Biden zal op 11 november op de top zijn, die plaatsvindt in de badplaats Sharm el-Sheikh aan de Rode Zee. Daarna reist hij naar Cambodja voor de jaarlijkse VS-ASEAN-top en vervolgens naar Indonesië voor een G20-top.

'Wereldwijde impact'

'Hij zal samenwerken met G20-partners om belangrijke uitdagingen aan te pakken, zoals klimaatverandering en de wereldwijde impact van (president Vladimir) Poetins oorlog tegen Oekraïne op energie, voedselzekerheid en betaalbaarheid', aldus het Witte Huis. Amerikaanse regeringsbeambten hebben gezegd dat Biden niet van plan is om Poetin te ontmoeten op de G20-top, zelfs als de Russische president aanwezig is.

Lees ook | 'Compenseren klimaatschade arme landen is heel bijzonder'

Biden is ook niet van plan om de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman te ontmoeten op de G20, aangezien de betrekkingen tussen de VS en Saoedi-Arabië onder nieuwe druk staan ​​vanwege de recente steun van Riyadh voor het verminderen van de olieproductie, wat de prijs niet ten goede komt.

COP26 eindigde vorig jaar met een belofte om de opwarming van de aarde op 1,5 graden Celsius te houden boven het pre-industriële niveau - een doel dat de wereld zal missen als de huidige emissietrends aanhouden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen