Duurzaamheid15 nov '22 12:22

G20 lijkt steeds meer op parallelle klimaattop

Auteur: Jorn Lucas

Terwijl de COP27-top in Egypte in de slotfase is aanbeland, zijn wereldleiders bijeen in Bali voor de G20-top. Daar in Indonesië lijkt steeds meer een parallelle klimaattop te ontstaan, nu de Amerikaanse president Biden en de Chinese president Xi Jinping samen hebben besloten afspraken te maken over klimaatbeleid.

Het baarde van tevoren wel enige zorgen dat beide toppen nagenoeg tegelijkertijd plaatsvinden, zegt BNR's energie-en klimaatverslaggever Mark Beekhuis. Waar in Egypte vooral over het klimaat wordt gesproken, is het centrale thema in Indonesië de geopolitieke ellende waar de wereld in verkeert. De banden tussen Amerika en China liggen nu moeilijk, maar beide leiders hebben elkaar toch enkele uren gesproken. En dat leidde dan weer tot optimisme in Egypte. 'Maar de voorzitter van de COP27-top hoopt nu dat er toch een goed akkoord komt te liggen', zegt Beekhuis.

Lees ook | Deelnemers klimaattop kijken met schuin oog naar G20

Maximale opwarming

De gesprekken tussen de VS en China lagen sinds augustus stil. De relatie tussen de landen kwam onder druk te staan toen de Amerikaanse politicus Nancy Pelosi een bezoek bracht aan Taiwan.

China is net als de VS één van de grootste vervuilers ter wereld. Niet per hoofd van de bevolking, maar wel als land gemeten. Leider Xi Jinping heeft nu aangegeven dat het streven om de opwarming van de aarde tot 1,5 graad te beperken wel opgenomen moet worden in de slotverklaring. De Amerikaanse klimaatgezant John Kerry liet eerder echter weten dat enkele landen dit streven juist niet in de slotverklaring willen hebben. Zonder landen te noemen, werd er van uitgegaan dat het onder meer zou gaan om China.

Lees ook | Kerry: aantal landen wil 1,5 graad niet in slotverklaring COP27

Dit streven is in voorgaande toppen wel steeds specifiek genoemd. 'Volgens VN-baas António Guterres is die 1,5 graad nog net haalbaar, maar alleen als de hele wereld zijn best doet', zegt Beekhuis. 'Als we niks doen, komen we uit op 2,8 en dat is beter dan de 3,5 graad van twee jaar geleden. Boven de drie is echt een stuk slechter dan boven de twee graden.'

Wat dat betreft is de wereld op de goede weg, denkt Beekhuis, maar niet in het tempo dat nodig is. 'India heeft aangegeven pas in 2070 klimaatneutraal te willen zijn, terwijl Europa streeft naar 2050. Als zo'n groot land met ruim een miljard inwoners aangeeft voorlopig door te gaan met het bouwen van kolencentrales, dan wordt die 1,5 graad wel moeilijk.'

Lees ook | 'Er moet tussen nu en zaterdag nog veel gebeuren op COP27'

Slottekst in de maak

Inmiddels wordt gewerkt aan een slottekst voor de COP27-top in Sharm el-Sheikh. Een eerste versie daarvan is in handen van Beekhuis, een definitieve versie is tegen het weekend te verwachten. Volgens Beekhuis staan er verschillende maatregelen in waar nog een keuze over gemaakt moet worden. 'Over het vergoeden van de klimaatschade, een belangrijk thema op de top, wordt enerzijds gesproken over een op te richten fonds waar rijke landen geld in storten om arme landen te helpen. En de andere optie is een mozaïek aan regelingen, maar wat die zijn is onbekend. Er wordt dus over gesproken, het komt in de slottekst maar in welke vorm is nog niet duidelijk.'

Timmermans: EU is klaar om klimaatbeloftes bij te stellen

De Europese Unie heeft inmiddels aangegeven klaar te zijn om met nieuwe klimaatbeloftes te komen. Dat zegt Frans Timmermans, de klimaatman van de Europese Commissie. Hij zei op de klimaattop dat de EU de uitstoot nog verder naar beneden wil brengen.

De Eurocommissaris uitte ook nog eens zijn vreugde dat klimaatschade nu op het programma staat bij de top. Hij zegt dat de EU klaar is om de schade aan te pakken, maar erkent ook dat op dit moment nog niet alle vragen te beantwoorden zijn over de manier waarop dat moet gebeuren. Timmermans zei dat landen elkaar moeten vertrouwen om vooruitgang te boeken.

Minister van klimaatverandering en energie Christopher Bowen spreekt op de COP27-klimaattop in Sharm el-Sheikh, Egypte.
Minister van klimaatverandering en energie Christopher Bowen spreekt op de COP27-klimaattop in Sharm el-Sheikh, Egypte. (ANP / Associated Press)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen