Duurzaamheid17 nov '22 15:23

'Onzeker of windenergie op zee winstgevend zal zijn'

Auteur: ANP

Het is het nog niet zeker of de energie die wordt opgewekt door windparken op zee in 2030 winstgevend zal zijn. Onderzoeksbureau TNO stelt dat met het huidige kabinetsbeleid voor verduurzaming en klimaat er een energieoverschot ontstaat als de industrie onvoldoende elektrificeert.

Het is het nog niet zeker of de energie die wordt opgewekt door windparken op zee in 2030 winstgevend zal zijn. Dat stelt onderzoeksbureau TNO.
Het is het nog niet zeker of de energie die wordt opgewekt door windparken op zee in 2030 winstgevend zal zijn. Dat stelt onderzoeksbureau TNO. (Unsplash)

Door elektrificatie bespaart de industrie energie en wordt ook de uitstoot van CO2 beperkt. De energie die de industrie nog wel gebruikt is afkomstig uit duurzame bronnen, zoals windmolens. TNO heeft twee scenario’s voor het Nederlandse elektriciteitssysteem in kaart gebracht. In een van de scenario’s ging het het onderzoeksbureau uit van een lage elektrificatie van de industrie, gebaseerd op onder meer het Klimaatakkoord en de uitwerking daarvan.

Lees ook | Energiewaakhond: Sneller afstappen van kolen om klimaatdoelen te halen

Mate van elektrificatie onduidelijk

Omdat vooralsnog onduidelijk is in welke mate de industrie moet elektrificeren, maar het kabinet er wel naar streeft om windparken op zee in 2030 21,5 gigawatt aan energie te laten opwekken, verwacht TNO een overschot aan energie. Zelfs wanneer deze energie geëxporteerd wordt, denkt TNO dat niet alle windenergie volledig zal worden benut. En dat gaat ten koste van de winstgevendheid. TNO doet daarom de aanbeveling aan de offshore-windsector om op te trekken met de industrie. Bijvoorbeeld door directe afspraken te maken over de inkoop van stroom.

In het andere scenario is TNO uitgegaan van voorgenomen beleid waarmee de Europese Commissie de vergroening van de EU wil versnellen. Vanuit dit scenario zijn de doelstellingen voor de elektrificatie van de industrie wel duidelijk. Als de sector in voldoende mate de omslag maakt naar duurzame elektriciteit, wordt de volledige opwekcapaciteit van windparken wel benut. Daarmee blijkt windenergie niet alleen winstgevend, maar ook commercieel interessant, aldus TNO.

Hoge ambities

Nederland heeft grootse ambities met windenergie. Momenteel wordt voor ruim 2 gigawatt aan windenergie opgewekt op zee. Na 2030 wil het kabinet in 2040 voor 50 gigawatt opwekken uit windparken op zee, tien jaar daarna moet dat vermogen op 70 gigawatt liggen.

Lees ook | Duits energiebedrijf RWE gaat windmolens bouwen in Noordzee

Onlangs nog sleepte het Duitse energieconcern RWE een gunning binnen voor het bouwen van een windpark in de Noordzee. Dat park komt ruim 50 kilometer van de Nederlandse westkust en zal zonder subsidie worden aangelegd. Met het park kan volgens minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) een hoeveelheid energie worden opgewekt die gelijkstaat aan 6 procent van het huidige elektriciteitsverbruik in Nederland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen