Duurzaamheid29 nov '22 10:07Aangepast op 30 nov '22 09:47

Duurzaam beleggen blijkt farce: miljarden naar fossiele industrie

Auteur: BNR Webredactie

Bijna de helft van de beleggingsfondsen met een duurzaamheidslabel blijkt te investeren in de fossiele industrie en de luchtvaartsector. Bij een analyse van de beleggingsportefeuilles van deze duurzaamheidsfondsen ontdekte Follow the Money samen met andere Europese media dat er zeker 8,55 miljard euro naar fossiele bedrijven is gegaan.

Zonder het medeweten van de beleggers hebben grote aanbieders van dit soort duurzame fondsen miljarden geïnvesteerd in bedrijven die onder meer verantwoordelijk zijn voor de productie van gas, olie en kolen. De investeringen werden door Follow the Money ontdekt bij grote aanbieders zoals Actiam, BNP Paribas en BlackRock.

Die aanbieders mogen zelf hun fondsen labelen als groen, maar dat moet wel aan de hand van nieuwe Europese regelgeving zegt een van de onderzoekers Ties Joosten. Volgens de Europese regels moeten alle bedrijven waar zulke fondsen in investeren duurzaam zijn, en mogen zij geen enkele significante schade toebrengen aan mens of planeet. 'Die fondsen zeggen dat het niet expliciet in de wet staat dat het niet mag.'

Bijna de helft van de beleggingsfondsen met een duurzaamheidslabel blijkt te investeren in de fossiele industrie en de luchtvaartsector.
Bijna de helft van de beleggingsfondsen met een duurzaamheidslabel blijkt te investeren in de fossiele industrie en de luchtvaartsector. (ANP / Peter Hilz)

Terwijl de EU de regels heeft gemaakt, zijn het nationale toezichthouders die verantwoordelijk zijn voor handhaving van die regels. 'Maar die zitten op hun handen', stelt Joosten. De Autoriteit Financiële Markten (AFM), die in Nederland verantwoordelijk is voor de handhaving, snapt de verbazing, maar niet goed hoe ze kunnen handhaven, legt Joosten uit. 'Daarmee lijkt er dus geen eenduidige lijn tussen de toezichthouders te zijn. De Europese toezichthouder vindt dat de regels wel helder zijn en zegt dat er kan worden ingegrepen. De AFM zegt alleen dat ze het nog niet goed genoeg snappen.'

Lees ook | AFM: informatie over duurzaamheid van beleggingen vaak nog vaag

Ook andere niet-groene beleggingen

De investeringen in de fossiele industrie en de luchtvaartsector door die 'donkergroene fondsen' springen het meest in het oog. Maar daar blijft het niet bij, benadrukt Joosten. Andere beleggingen zijn 'heel gewoontjes', zegt de onderzoeksjournalist. Daarbij gaat het om bedrijven zoals McDonald's, Louis Vuitton Moët Hennessy, CocaCola en Amazon. 'Het zijn bedrijven die niet per se grijs zijn, maar ook niet dichtbij een donkergroen imago staan, zoals wel in de folders en brochures van de fondsen is aangekondigd.'

Podcast | Olie en wapens: lucratiever dan beleggen in zon en wind?

In een reactie tegenover Follow the Money zegt Actiam dat 'als de cijfers kloppen, dat niet past in de manier waarop wij beleggen'. De vermogensbeheerder is echter niet van plan om te desinvesteren.

Lees ook | Afzetprijzen industrie bijna 21 procent hoger in oktober


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen