Duurzaamheid30 nov '22 12:09

Overheidssubsidies jagen warmtepompmarkt te hard aan

Auteur: Jeroen Langeveld

De wachttijd voor het krijgen van een warmtepomp is het afgelopen jaar fors toegenomen. Door de hoge energieprijzen, en subsidies vanuit het Rijk is de cv-ketel vervanger veel meer in trek gekomen.

 'Er komt nog maar weinig nieuw personeel uit het reguliere onderwijs, en zeventig procent komt vanuit de zij-instroom.'
'Er komt nog maar weinig nieuw personeel uit het reguliere onderwijs, en zeventig procent komt vanuit de zij-instroom.' (ANP / Robin Utrecht)

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland ziet hoe sterk de vraag naar warmtepompen het afgelopen jaar is gestegen. 'De vraag is in een paar jaar verviervoudigd, en dit jaar passeert Nederland zelfs de grens van honderdduizend warmtepompen'. In de komende jaren zal dit volgens Terpstra alleen maar verder toenemen, door hoge energieprijzen, en doordat vanaf 2026 de hybride warmtepomp de norm wordt bij vervanging.

Lees ook | 'Jetten wil graag aan de knoppen zitten'

Lange wachttijden

Toch is het niet allemaal positief. De vraag stijgt fors, maar de productie en het personeel kunnen dit niet bijhouden. Dit zorgt voor lange wachttijden, toch ziet de voorzitter van Techniek Nederland verbetering in de toekomst. 'We zien dat de maakindustrie in Nederland toeneemt, zo is er recent in Tiel een productielijn geopend, en zijn er nog meer fabrikanten in Nederland die dit gaan doen.'

De ketels moeten uiteraard ook geplaatst worden, en met het grote personeelstekort leidt dit tot problemen, merkt Terpsta. 'Er komt nog maar weinig nieuw personeel uit het reguliere onderwijs, en zeventig procent komt vanuit de zij-instroom.' Hoewel de grote zij-instroom volgens Terpstra laat zien dat de sector wel interessant is voor nieuw personeel, ziet hij ook dat het personeelstekort een groot probleem is, dat niet zomaar is opgelost.

Lees ook | 'Subsidies om te verduurzamen kunnen slecht uitpakken'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen