Duurzaamheid1 dec '22 11:27

Utrecht dwingt huurders van het gas af te gaan

Auteur: Jorn Lucas

Als eerste gemeente in Nederland gaat Utrecht bewoners gedwongen van het aardgas afsluiten. Dat is volgens het stadsbestuur en de betrokken woningbouwcorporatie nodig om vaart te maken met de energietransitie. Vandaag stemt de gemeenteraad erover.

Het gaat om een kleinschalig project met 320 huurwoningen in de wijk Overvecht-Noord. 'Dit gaat onder strenge voorwaarden gebeurden', zegt verantwoordelijk wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks). 'Een van de voorwaarden is dat mensen er financieel op vooruitgaan en dat de zorgen worden weggenomen.' Volgens de wethouder heeft 92 procent van de betrokken bewoners ingestemd met het project, waar de gemeente op minimaal 70 procent mikte.

Slechte leidingen

De gasleidingen in de wijk zijn volgens de gemeente al van slechte kwaliteit en moeten worden vervangen. In de wijk wordt het gas vooral gebruikt voor koken en niet voor verwarmen. 'We hadden al plannen om de gasverbinding te ontkoppelen. Nu hebben we met de woningcorporatie en de netbeheerder afgesproken dat de leidingen niet vervangen hoeven worden. In plaats daarvan krijgen die mensen nieuwe spullen.'

De wethouder benadrukt dat op termijn alle gemeenten in Nederland van het gas af moeten en dat daarvoor plannen moeten worden gemaakt. 'Dat moet in 2050 klaar zijn en de landelijke overheid maakt nu wetgeving om gemeenten te helpen bij het afstoten van gasverbindingen. Dit project in Utrecht is een proef om te oefenen met de bevoegdheid die later voor alle gemeenten beschikbaar zal zijn', zegt Van Hooijdonk.

Het gedwongen afsluiten van het gas ligt politiek gevoelig. 'Dit is een einde aan de vrijblijvendheid en het voorland van hoe we het in Nederland gaan doen', aldus de wethouder. In dit geval is de crisis- en herstelwet ingezet om de huizen van het gas af te halen. In de toekomst moet het ook mogelijk zijn om mensen echt te dwingen van het gas af te gaan, maar daarvoor zullen wel clausules worden toegevoegd aan de wet zodat iedereen kan meedoen, benadrukt Van Hooijdonk.

Nog niet kostenneutraal

Met het project zijn wel kosten gemoeid. In dit geval moet de woningcorporatie bijspringen terwijl de netbeheerder juist bespaart, zegt Van Hooijdonk. 'Wij zeggen tegen de Rijksoverheid dat de besparingen van de netbeheerder naar de eigenaars van de woningen moeten gaan en dat de besparingen van de huurder naar de corporatie moeten. Dan heb je een ronde businesscase die voor honderdduizenden woningen in Nederland kan gelden en die kostenneutraal is.'

Als eerste gemeente in Nederland gaat Utrecht bewoners gedwongen van het aardgas afsluiten. Dat is volgens het stadsbestuur en de betrokken woningbouwcorporatie nodig om vaart te maken met de energietransitie.
Als eerste gemeente in Nederland gaat Utrecht bewoners gedwongen van het aardgas afsluiten. Dat is volgens het stadsbestuur en de betrokken woningbouwcorporatie nodig om vaart te maken met de energietransitie. (ANP / Bert Spiertz)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen